Anchois

92 przepisów

Przepisy w kolekcji Anchois

Czas przygotowania: 20 min.
Sałatka nicejska z anchois
Prosta i szybka sałatka nicejska z anchois. Fileciki anchois nadają charakterystyczny słony posmak, który pysznie komponuje się z jajkiem , sałatą, pomidorami i oliwkami.

mojegotowanie

Sałatka nicejska z anchois

Czas przygotowania: 90 min.
Antrykot z masłem anchois
Antrykot wołowy to chyba najpopularniejszy produkt na dobry stek. Szefowa kuchnia Agata Wojda poleca antrykot podany z masłem anchois. Smaki mięsa wołowego i słonych rybek doskonale się komponują!

mojegotowanie

Antrykot z masłem anchois

Czas przygotowania: 50 min.
Eskalopki cielęce z mozzarellą
Delikatne eskalopki cielęce wypełnione nadzieniem z anchois i pomidorów, duszone z plastrami mozzarelli i podane ze śmietanowym sosem i makaronem farfale (kokardki).

mojegotowanie

Eskalopki cielęce z mozzarellą

Przekąski na imprezę
Przekąski na imprezę to pewniak, który spotka się z uznaniem gości. Jeśli wybierzemy odpowiednie przepisy. Proponujemy miseczki z szyjkami rakowymi, zawijasy z tapenadą i łódeczki z cykorii z kawiorem

mojegotowanie

Przekąski na imprezę

Czas przygotowania: 60 min.
Makrela w papilotach, z sałatką z cykorii i masłem anchois
Makrela pieczona w papilotach to prosty sposób na doskonałą rybę. Zrób ją wg przepisu szefowej kuchni Agaty Wojdy i podaj z sałatką z cykorii i z dodatkiem masła anchois.

mojegotowanie

Makrela w papilotach, z sałatką z cykorii i masłem anchois

Czas przygotowania: 160 min.
Lazania parmigiana
Wspaniałe połączenie bakłażanów, pomidorów, mozzarelli i parmezanu czyli lazania parmigiana. Pyszne warstwy, sycące składniki i aromatyczne przyprawy - lazania to doskonały pomysł na obiad.

mojegotowanie

Lazania parmigiana

Czas przygotowania: 15 min.
Panzanella
Nie wyrzucajcie czerstwego chleba czy bułek - zamiast tego, wykorzystajcie je do tej włoskiej sałatki!

mojegotowanie

Panzanella - sałatka z czerstwym pieczywem

Czas przygotowania: 120 min.
Pieczeń jagnięca faszerowana ziołami i orzechami makadamia
Pieczeń faszerowana ziołami to pomysł na odświętny obiad dla rodziny. Mięso w winnym sosie, pachnące ziołami, z pewnością zasmakuje wszystkim gościom przy stole.

mojegotowanie

Pieczeń jagnięca faszerowana ziołami i orzechami makadamia

Czas przygotowania: 100 min.
Pissaladiere - placek prowansalski
Trochę jak pizza, ale w wydaniu prosto z francuskiej Prowansji - pyszny placek pissaladiere z cebulą, anchois i oliwkami.

mojegotowanie

Pissaladière – placek prowansalski

Czas przygotowania: 60 min.
Escalivada - hiszpańska sałatka
Grilluj pyszne, letnie warzywa i połącz w hiszpańskiej sałatce z pysznym sosem z anchois.

mojegotowanie

Escalivada - hiszpańska sałatka

Czas przygotowania: 30 min.
Sałata rzymska z sosem cezar
Sałata rzymska z sosem cezar

mojegotowanie

Sałata rzymska z sosem cezar

Czas przygotowania: 35 min.
Krewetki z sałatką z kalarepy i anchois
Chrupiąca sałatka z kalarepy i anchois podana na pieczywie z dodatkiem krewetek to uczta dla zmysłów, która zaskoczy gości. Wspaniała propozycja na przyjęcie w domu lub garden party.

mojegotowanie

Krewetki z sałatką z kalarepy i anchois

Czas przygotowania: 50 min.
Polędwiczki wieprzowe z anchois
Pieczenie czy smażenie polędwiczki wieprzowej nie powinno trwać długo - to delikatne mięso powinno pozostać nieco różowe w środku. Proste dodatki rodem z kuchni śródziemnomorskiej pasują do niej!

mojegotowanie

Polędwiczki wieprzowe z anchois

Czas przygotowania: 50 min.
Gruszka ze szpinakiem
Pyszne połączenie gruszki ze szpinakiem i serem pleśniowym.

mojegotowanie

Gruszka ze szpinakiem

Czas przygotowania: 60 min.
Kartofle po neapolitańsku
Oto intensywna zapiekanka ziemniaczana - wyraziste smaki zapewniają sardele i pomidory. Kartofle po neapolitańsku serwuj na obiad, kolację, przekąskę - na przykład z chrupiącą mieszanką sałat.

mojegotowanie

Kartofle po neapolitańsku

Czas przygotowania: 30 min.
Zbliżające się Andrzejki to okazja, by chętnie celebrowaną tradycję połączyć z nowoczesnym spojrzeniem. Można zacząć od… kuchni.

przepisy-makarony

Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym na zimno

Czas przygotowania: 30 min.
Masa jajeczna w liściach botwiny
Wyśmienity pomysł na przekąskę.

Kobi

Roladki z masą jajeczną - w liściach botwiny

Czas przygotowania: 20 min.
Makaron we włoskim stylu.

Maspex

Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią

Czas przygotowania: 40 min.
Warzywa z rusztu
Nie tylko mięsa i ryby nadają się do wrzucenia na ruszt. Spróbuj grillować warzywa - będą pyszne i chrupiące!

mojegotowanie

Warzywa z rusztu

Czas przygotowania: 25 min.
Panzanella
Nie wyrzucaj czerstwego chleba - będzie idealny do tej sałatki chlebowej (panzanelli).

mojegotowanie

Sałatka chlebowa (Panzanella)

Artykułu powiązane