facebook 200x200

Moje Gotowanie

Nigella Lawson
29.08.2019

Nigella Lawson – królowa brytyjskiej kuchni i domowych przepisów

„Kształtują nas wspomnienia, a ja najlepiej pamiętam jedzenie, które ugotowałam, i ludzi, którym je podałam” – pisze w jednej ze swoich książek. Miłością do gotowania i jedzenia Nigella Lawson zaraziła też miliony telewidzów i czytelników.

Wegańskie lody
13.09.2019

Wegańskie przepisy w galerii

Wegańskie lody, wegańskie buddhabowl, wegańskie przepisy w galerii. Sprawdzone i pyszne.

Pierogi - polska kuchnia na talerzu
25.08.2019

Dzień Polskiej Żywności – doceńmy bogactwo rodzimej kuchni

Mało kto wie, że polska kuchnia doczekała się własnego święta. Od 2013 roku pod koniec lata – dokładnie 25 sierpnia – obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. To dobra okazja do skosztowania smaków znanych z dzieciństwa oraz tych jeszcze nieodkrytych, a także do kulinarnych eksperymentów we własnej kuchni.

sfdsdfsfd
02.09.2019

Anchois – właściwości i przepisy na rybny przysmak

Nadadzą smaku każdej potrawie. Doskonale komponują się z makaronem, pizzą i rozmaitymi sałatkami. Warto dodawać je do sosów czy past kanapkowych. Fileciki anchois mają również sporo wartości odżywczych. Sekrety anchois przedstawiamy w cyklu Smak.

Okra
19.08.2019

Okra – warzywo w kuchni orientalnej

Okra to mało znana w polskiej kuchni roślina. Zasługuje na uwagę, bo jest bogactwem kwasu foliowego, witaminy C, pektyn, luteiny i karotenoidów. Okrę można jeść na surowo i na ciepło. Znajdujący się w jej strąkach sok jest dobrym zagęstnikiem potraw. Okra to jeden z głównych składników wywodzącego się z Luizjany dania zwanego gumbo. Co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie? Odpowiadamy w cyklu "Smak".

Historia łyżki
18.08.2019

Łyżka w kuchni – historia sztućca do zupy

„Bez łyżki zła strawa – chociaż dobra potrawa” – mawiano w dawnej Polsce. Od wieków jest jednym z podstawowych sztućców stołowych, służącym nie tylko do spożywania dań płynnych, ale także np. lodów. Często stanowi również… lokatę kapitału. W cyklu Przy wspólnym stole przedstawiamy historię łyżki.

Chałwa
17.08.2019

Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku

Chałwa to bardzo popularny specjał, chętnie spożywany samodzielnie, ale również wykorzystywany jako dodatek do rozmaitych słodkich potraw. Jedzona z umiarem może wykazywać korzystny wpływ na zdrowie, jednak wiele zależy od jej składu. Jak podać chałwę? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.

Jak zrobić leczo w wersji wege
13.08.2019

Leczo w wersji wegetariańskiej

Zobacz krok po kroku, jak przygotować leczo w wersji wegetariańskiej. Pełen smak sezonowych warzyw sprawdzi się na obiad lub kolację.

Wegański Budyń Czekoladowy-1
02.02.2018

Wegański budyń czekoladowy

Czy budyń może być wegański? Pewnie, że może!