Kuchnie świata

21 kolekcji przepisów

6315 przepisów

Przepisy w kolekcji Kuchnie świata

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 15 min.
dynie

Opis testowego przepisu beta 1

ajedrzejczak

Testowy przepis beta 1

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 200 min.
Domowy labneh

Domowy labneh to rodzaj jogurtu robionego z serwatki. Po 3 godzinach uzyskujemy konsystencję jogurtu greckiego. Sprawdź nasz przepis na domowy labneh.

mojegotowanie

Domowy labneh

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 15 min.
Spaghetti z chorizo

Spaghetti z chorizo to proste i sycące danie z odrobiną pikanterii. Startego pieczywo z czosnkiem i ziołami było biedniejszą wersją parmezanu. Spróbuj spaghetti z chorizo na rodzinny obiad.

mojegotowanie

Spaghetti z chorizo

Czas przygotowania: 35 min.
Chłodnik współczesny
Współczesny chłodnik to wzorcowy przepis na danie kuchni polskiej. Podczas upałów koniecznie spróbujcie podawanej na zimno zupy.

mojegotowanie

Chłodnik współczesny

Czas przygotowania: 55 min.
Tradycyjny chłodziec
Tradycyjny chłodziec to perełka staropolskiej kuchni. Szyjki rakowe i cielęcina to jedno z zaskakujących połączeń smakowych. Wypróbuj przepis na tradycyjny chłodziec podczas letnich dni.

mojegotowanie

Tradycyjny chłodziec

Czas przygotowania: 30 min.
Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski
Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski to przystawka, która zachwyci domowników. Wykonana z prostych składników zamienia się w wyjątkowe danie.

mojegotowanie

Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski

Czas przygotowania: 400 min.
Szynka wolno pieczona z czosnkiem, cytryną i szałwią
Wolno pieczona szynka natarta pastą z czosnku, świeżą szałwią i skórką z cytryny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskocz swoją rodzinę wykwintną pieczenią i ubarw świąteczny obiad.

mojegotowanie

Szynka wolno pieczona z czosnkiem, cytryną i szałwią

Czas przygotowania: 70 min.
Schab z glazurowanym ananasem
Schab z glazurowanym ananasem to danie dla miłośników słodkich dań. Ananas wprowadza orzeźwiającą świeżość kontrastującą ze słonym smakiem soczystego mięsa.

mojegotowanie

Schab z glazurowanym ananasem

Czas przygotowania: 210 min.
Szynka z glazurą żurawinową i gruszkami
Szynka z glazurą żurawinową i gruszkami to danie dla osób lubiących jeść na słodko. Żurawina i gruszki to słodko-kwaśny dodatek kontrastujący z soczystą wieprzowiną.

mojegotowanie

Szynka z glazurą żurawinową i gruszkami

Czas przygotowania: 170 min.
Łopatka pieczona na czerwonej kapuście
Łopatka pieczona na czerwonej kapuście stanowi rozpływający się w ustach przykład świątecznego obiadu. Pełna smaku czerwona kapusta jest wyrazistym dodatkiem do pieczeni wieprzowej.

mojegotowanie

Łopatka pieczona na czerwonej kapuście

Czas przygotowania: 110 min.
Goleń z karmelizowaną szalotką
Goleń z karmelizowaną szalotką to wspaniały kawałek mięsa wieprzowego. Pieczeń wieprzowa to chuda i jednocześnie soczysta propozycja na świąteczny obiad.

mojegotowanie

Goleń z karmelizowaną szalotką

Czas przygotowania: 60 min.
Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą
Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą to tradycyjne wielkanocne danie. Wyrazisty smak zakwasu z mąki razowej żytniej znajdzie wielu smakoszy. Żurek na żeberkach to zupa nie tylko na świąteczny stół.

mojegotowanie

Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą

Czas przygotowania: 50 min.
Ogórkowa zalewajka
Ogórkowa zalewajka to kolejne zastosowanie zakwasu na barszcz biały. Mąka pszenna sprawi, że zupa nabierze łagodności. Ogórkowa zalewajka to zupa nie tylko na rodzinny obiad.

mojegotowanie

Ogórkowa zalewajka

Czas przygotowania: 40 min.
Krem chrzanowy
Krem chrzanowy to przełamanie wielkanocnego smaku. Jeśli lubicie chrzan to koniecznie wypróbujcie krem chrzanowy podczas świątecznego śniadania.

mojegotowanie

Krem chrzanowy

Czas przygotowania: 60 min.
Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno-gryczanymi
Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi to nowe podejście do tradycyjnego smaku. A Pulpeciki mięsno-gryczane to rzadziej spotykany dodatek. Całość stanowi wyjątkowe danie.

mojegotowanie

Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi

Czas przygotowania: 60 min.
Żurek na cielęcinie z maślanym purée
Żurek na cielęcinie to delikatna zupa, która zachwyci wymagające podniebienia. Maślane purée to sycący dodatek do świątecznej zupy. Żurek na cielęcinie z maślanym purée zaskoczy twoją rodzinę.

mojegotowanie

Żurek na cielęcinie z maślanym purée

Czas przygotowania: 60 min.
Wielkanocny żur na bogato
Żur to tradycyjna zupa gotowana na wielkanocne śniadanie. Zakwas przygotowywany jest na mące żytniej razowej. Wielkanocny żur na bogato to jego wystawna wersja.

mojegotowanie

Wielkanocny żur na bogato

Zakwas na żur
Zakwas  na żur to podstawa do przygotowania wielkanocnego żurku. Mąka żytnia razowa jest obowiązkowym składnikiem  zakwasu. Warto wrócić do tradycji nastawiania zakwasu na żur.

mojegotowanie

Zakwas na żur

Czas przygotowania: 30 min.
Barszcz biały z białym serem
Barszcz biały z białym serem na zakwasie to tradycyjna zupa na wielkanocne śniadanie. Chrzan i majeranek doda zupie świątecznego aromatu. Barszcz biały z białym serem pochodzi ze wschodu Polski.

mojegotowanie

Barszcz biały z białym serem

Artykułu powiązane