Pieczeń jagnięca faszerowana ziołami i orzechami makadamia
Ocena:
4.42
(194)
2 godz. 0 min.
dla 8 osób
Pieczeń faszerowana ziołami to pomysł na odświętny obiad dla rodziny. Mięso w winnym sosie, pachnące ziołami, z pewnością zasmakuje wszystkim gościom przy stole.
Składniki:
2 i 1/2 kg udziec jagnięcy, z tunelem po wykrojonej kości
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka świeżego oregano
5 gałązek świeżego tymianku
5 plasterków wędzonego boczku, drobno posiekanych
3 fileciki anchois
5 dag orzechów makadamia
5 dag chleba na zakwasie, rozdartego na kawałki
40 ml oliwy
sok z 1 cytryny
kilka gałązek świeżego rozmarynu
300 ml białego wytrawnego wina
łyżka mąki
300 ml bulionu z kurczaka
Pieczeń jagnięca faszerowana ziołami i orzechami makadamia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Udziec nacieramy solą i pieprzem.
Do robota kuchennego wrzucamy jednocześnie czosnek i zioła, następnie dodajemy boczek, anchois, orzechy i chleb. Miksujemy pulsacyjnie, dolewając oliwę. Jeśli mieszanka jest zbyt gruboziarnista lub sucha, dodajemy chlust świeżo przegotowanej wody. Doprawiamy sokiemz cytryny, solą i pieprzem.
Tunel po kości w udźcu wypełniamy farszem, związujemy sznurkiem kuchennym. Umieszczamy mięso na blasze do pieczenia, kilka gałązek rozmarynu podkładamy pod sznurek i skrapiamy oliwą.
Pieczemy przez 1 godz. 30 min. Po 30 min dolewamy 150 ml wina i polewamy od czasu do czasu wytworzonym sosem. Mięso wyjmujemy na płytkę, przykrywamy folią i odstawiamy na 20 min.
Robimy sos. Soki z brytfanny przecedzamy do rondla, zdejmujemy nieco tłuszczu. Dodajemy mąkę, gotujemy, mieszając, na małym ogniu przez 2 min. Dolewamy resztę wina, bulion i mieszamy.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016