Szparagi zawsze pasują do jajek z płynnym żółtkiem - tym razem serwujemy na chrupiącym toście.
Składniki:
pęczek szparagów
masło do smażenia
sól, pieprz
1/4 szklanki octu spirytusowego
4 jajka
8 plastrów wędzonego boczku
4 kromki chleba razowego z formy (powinny być spore, żeby mieściły się na nich szparagi)
4 łyżki startego parmezanu
suszone zioła włoskie
Tosty ze szparagami i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szparagi czyścimy, podduszamy przez 3–4 min na sporej ilości (ok. 10 dag) masła, oprószamy solą i pieprzem.
W rondelku zagotowujemy 1 l wody z dodatkiem octu. Mieszając, aby powstał „wir”, wbijamy ostrożnie po jednym jajku i gotujemy ok. 3 min każde osobno, po czym odławiamy łyżką cedzakową.
Na suchej patelni wytapiamy na chrupiąco plasterki boczku, odsuwamy na bok, na tym samym tłuszczu podsmażamy kromki chleba.
Na gorące kładziemy szparagi, boczek, jajko w koszulce, posypujemy parmezanem i ziołami.