Anna Galuhn

Makaron ze szparagami

Ocena:

4.55 (184)

  • 48 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to sezonowa klasyka. Chrupiące, zielone łodygi, boczek, parmezan – już na samą myśl o tej kompozycji kubki smakowe szaleją. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. To także potrawa, do której łatwo znajdziemy wiele różnych zamienników. Dzięki temu makaron ze szparagami przygotujemy szybko nie tylko w wersji mięsnej, ale także wegetariańskiej, wegańskiej lub bezglutenowej.

Składniki:

  • makaron tagliatelle  250 g

  • zielone szparagi  500 g

  • boczek wędzony  150 g

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  6 g

  • pieprz  2 szczypty

  • gałka muszkatołowa  2 szczypty

  • śmietana kremówka  100 ml

  • parmezan  20 g

Makaron ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy 5 g soli,  wrzucamy makaron (może być tagliatelle jak w naszym przepisie lub nieco grubszy papardelle, sprawdzi się też spaghetii bądź bucatini) i gotujemy al dente (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu). Przed odcedzeniem, do szklanki odlewany 100 ml wody z garnka, będzie potrzebna do zrobienia sosu. 

    makaron ze szparagami - gotowanie makaronu
  • Krok 2:

    Szparagi myjemy pod zimną, bieżącą wodą, robimy to delikatnie, żeby nie uszkodzić główek. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, żeby nie pryskały na gorącym tłuszczu. Końcówki lekko zginamy, zdrewniała część powinna odłamać się sama. Łodyg zielonych szparagów nie trzeba obierać. Kroimy je na mniejsze kawałki o wielkości ok. 4–5 cm.

    Odłamane kawałki łodyg mogą okazać się cennym produktem, na bazie którego zrobimy bulion warzwny. Do wykorzystania w zupach ze szparagami lub wielowarzywnych.

    makaron ze szparagami - przygotowanie szparagów
  • Krok 3:

    Do makaronu ze szparagami potrzebny nam będzie też boczek wędzony (może być też surowy, ale będzie wymagał nieco dłuższej obróbki termicznej). Jeśli mamy wersję w plastrach, kroimy go w paski, a w kawałku w kostkę. Ciekawą propozycją jest też boczek wegański, który smakiem nie odbiega od tradycyjnego, mięsnego. Dzięki temu dodatkowi danie będą mogli zjeść też wegetarianie. Weganie muszą jeszcze wymienić śmietankę na roślinną. Z czosnku zdejmujemy łupinkę i przeciskamy go przez praskę. Alternatywnie możemy go zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub po prostu drobno posiekać.

    makaron ze szparagami - boczek
  • Krok 4:

    Patelnię rozgrzewamy, kładziemy na niej kawałki boczku (tłuszcz nie będzie potrzebny, ponieważ wytopi się z mięsa, chyba, że jest bardzo chude, to możemy dodać odrobinę oleju) i smażymy aż stanie się rumiany z dwóch stron. Cały czas sprawdzamy stopień wysmażenia. Dokładamy szparagi i przesmażamy całość przez 10 minut, maksymalnie do 15 minut. Mieszamy co jakiś czas, żeby któryś ze składników nie przypalił się.

    makaron ze szparagami - smażenie boczku ze szparagami
  • Krok 5:

    Do szparagów i boczku dodajemy rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wlewamy wcześniej odłożoną wodę z gotowania makaronu, dolewamy też śmietankę (powinna mieć temperaturę pokojową). Mieszamy do połączenia składników i lekkiego zredukowania.

    makaron ze szparagami - sos śmietanowy
  • Krok 6:

    Na koniec na patelnię dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i przekładamy na talerze. Wierzch posypujemy startym parmezanem - można go kupić już gotowy lub zetrzeć bezpośrednio na makaron ze szparagami. Odpowiedni będzie też ser grana padano.

    makaron ze szparagami

Porady

  • Równie smaczny jest makaron ze szparagami i szynką zamiast boczku.
  • W wariancie wegetariańskim można dodać pomidorki koktajlowe, świeże lub z zalewy. W jednym i drugim przypadku trzeba dolać odrobinę oleju do smażenia.
  • W wersji bezglutenowej, sięgamy po makaron ryżowy lub z soczewicy, groszku zielonego lub ciecierzycy.
  • Smak podkręcimy dodatkowo świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Makaron ze szparagami - inne pomysły na to danie

Przepis na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym ma bardzo dużą ilość wariantów. Poniżej lista sprawdzonych dodatków:

  • cukinia – możemy pokroić ją w kostkę lub w cienkie paski. Warto podsmażyć ją jako pierwszą, np. na oliwie i czosnku, żeby przed dodaniem kolejnych składników odparował nadmiar wody,
  • suszone pomidory – warto zrobić je samodzielnie z dojrzałych owoców sezonowych. Suszone pomidory w oliwie możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy,
  • pieczarki – podobnie jak cukinię, podsmażamy je w pierwszej kolejności. Warto dodać do nich pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę,
  • łosoś – zamiast boczku; filet nacieramy solą, czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Kroimy w dużą kostkę i smażymy razem ze szparagami,
  • kurczak – filet kroimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, mieszanką ziołową i wrzucamy na patelnię,
  • szpinak – liście podsmażamy na cebuli i czosnku,
  • szynka parmeńska – nie podsmażamy jej na patelni, tylko dodajemy na koniec – do gotowego już makaronu ze szparagami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne