Apetit

Strudel ziemniaczany

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Strudel ziemniaczany to ciekawe połączenie słonych i słodkich smaków. Farsz składa się z białej kapusty duszonej z cebulą i rodzynkami, a ciasto, które zwija się w atrakcyjny rulon, powstaje z tłuczonych kartofli i mąki pszennej. Łatwo pomylić to wytrawne danie z deserem, zwłaszcza że jego wierzch zdobią delikatne płatki migdałowe. Miękki strudel ziemniaczany z kapustą nie zagości jednak na podwieczorku. Zaserwujcie go na obiad, kolację lub szybki lunch.

Składniki:

  • mleko  30 ml

  • ocet  45 ml

  • ziemniaki  1 kg

  • mąka pszenna  515 g

  • proszek do pieczenia  12 g

  • masło  150 g

  • kapusta biała  500 g

  • cebula  1 szt.

  • cukier  50 g

  • rodzynki  30 g

  • żółtko  1 szt.

  • płatki migdałowe  100 g

  • sól  9 g

  • pieprz  3 g

Strudel ziemniaczany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na strudel: ziemniaki gotujemy do miękkości i obieramy. Przeciskamy przez praskę, rozgniatamy lub mielimy przy pomocy robota kuchennego (z użyciem końcówki o małych oczkach). Przekładamy je do miski razem z 500 g mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Dodajemy 50 g miękkiego masła, mleko i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy na półtwarde ciasto. Przykrywamy je odstawiamy na chwilę, żeby odpoczęło.

  • Krok 2:

    Farsz: w dużym rondlu rozgrzewamy pozostałe masło (może być też oliwa) i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy poszatkowną kapustę. Mieszamy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Oprószamy warzywa mąką i wlewamy odrobinej zimnej wody. Dobrze mieszamy, żeby uniknąć grudek. Dodajemy rodzynki i gotujemy farz na wolnym ogniu przez kwadrans, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Ponownie mieszamy, ale nie zagotowujemy. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm. Rozkładamy na nim duszoną kapustę, zwijamy je w rulon i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy strudel ziemniaczany żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy na złoty kolor (około pół godziny).

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/bramborovy-zavin 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne