www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Strudel dyniowo-pekanowy z dodatkiem syropu klonowego, wykonany z ciasta filo, to niezwykle pyszny i ekspresowy w wykonaniu deser. Kiedy wyjmujemy go z piekarnika, jego orzechowo-migdałowy zapach aż drażni nasze nozdrza i powoduje, że mamy ochotę natychmiast oderwać kawałek tego przysmaku. Strudel dyniowy serwowany ze śmietaną jest ciekawą alternatywą dla szarlotki podawanej na ciepło. Bije ją jednak na głowę, jeśli chodzi o smak i konsystencję.
masło 85 g
orzechy pekan 100 g
syrop klonowy 30 g
dynia 1 kg
cukier 140 g
migdały 100 g
bułka tarta 100 g
jajka kurze 1 szt.
cynamon 3 g
ciasto filo 1 szt.
śmietana 200 g
Dynia: obieramy ją ze skórki, kroimy w większe kawałki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego dynię. Pieczemy warzywo do miękkości (jeśli kawałki są mniejsze, będzie to 30 minut, jeśli podzielimy ją na duże cząstki - 45 minut). Wyjmujemy dynię z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Blendowanie: wkładamy dynię do garnka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski i wsypujemy tam: cukier, migdały, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
Ciasto filo: temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni Celsjusza. Roztapiamy masło w rondelku. Arkusz ciasta filo rozwijamy na blacie. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem oraz posiekanymi orzechami pekan. Tak robimy z każdą kolejną warstwą filo (musi być 6 warstw), kładąc ją na sobie. Nakładamy nadzienie dyniowe wzdłuż jednej dłuższej krawędzi ciasta na kształt długiej kłody, pozostawiając 2,5 cm odstępu od obu końców. Podwijamy końce, a następnie ostrożnie zwijamy strudel i smarujemy brzegi jajkiem, aby się zlepiły.
Pieczenie: ciasto filo przekładamy na blachę do pieczenia, zamkniętą stroną do dołu. Smarujemy jajkiem, skrapiamy resztkami masła i posypujemy resztkami orzechów pekan i cukrem. Pieczemy przez 40 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia na przynajmniej 10 minut. Następnie podajemy z syropem klonowym i śmietaną (może być ze sklepu, gotowa).
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-pecan-strudel