www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą są puszyste i serowe. Niezwykle delikatne, nie za słodkie, z mocno cytrusową nutą. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, polane waniliowym kremem angielskim, a w wersji fit – jogurtem naturalnym. Zamiast ricotty możemy użyć śmietankowego serka do kanapek, wyjdą równie pyszne. Sprawdźcie przepis na placki z ricotty, które zawsze się udają.
jajka 2 szt.
ricotta 150 g
mleko 80 ml
mąka 115 g
proszek do pieczenia 3 g
cukier puder 24 g
masło klarowane 20 g
kwaśna śmietana
pomarańcze 480 g
brązowy cukier 55 g
ekstrakt waniliowy 5 ml
masło 40 g
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem).
Czerwone pomarańcze myjemy, parzymy i obieramy. Następnie cytrusy kroimy w plastry i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Masło (najlepsze będzie solone, sprawdzi się też też klasyczne śmietankowe) kroimy w kostkę, wykładamy na wierzch owoców i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika.
Jajka myjemy. Rozbijamy skorupkę i oddzielamy żółtka od białek, umieszczając je w dwóch oddzielnych miskach. Białka ubijamy na sztywną pianę (po przechyleniu miski masa powinna zostać na miejscu).
Do miski z żółtkami wrzucamy ricottę (możemy ją zastąpić serkiem kanapkowym o śmietankowym smaku), mleko (najlepsze będzie 3,8%) i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, cukier puder i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie łączymy je z masą, zachowując jak najwięcej powietrza.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką umieszczamy masło klarowane (sprawdzi się też masło zwykłe lub olej). Gdy będzie już rozgrzane, wykładamy ciasto (2 łyżki na porcję) i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane. Przekładamy je na talerze, a na wierzchu układamy pieczone czerwone pomarańcze.
Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą podajemy jeszcze ciepłe. Świetnie smakują w towarzystwie waniliowego kremu angielskiego.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/ricotta-hotcakes-with-vanilla-roasted-blood-orange