Placki kukurydziane

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Placki kukurydziane to patent na prosty wegetariański posiłek, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 25 minut. Podane z jajkiem w koszulce i świeżymi liśćmi sałaty oraz polane świeżo przygotowanym dressingiem chilli pomogą dobrze rozpocząć dzień. Są lekkie, zdrowe i po prostu pyszne. Placuszki z kukurydzą smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tego dania po prostu trzeba spróbować.

Składniki:

  • kukurydza konserwowa  200 g

  • dymka  2 szt.

  • cukinia  50 g

  • papryka wędzona  4 g

  • mąka kukurydziana  50 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • soda oczyszczona  2 g

  • jajka  5 szt.

  • mleko  40 ml

  • słodki sos chili  60 ml

  • limonka  1 szt.

  • olej  15 ml

  • sałata  100 g

Placki kukurydziane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: cukinię trzemy na tarce i pozostawiamy na chwilę w misce, po czym odciskamy sok. Dododajemy do niej kukurydzę, dymkę, paprykę, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, 1 jajko, mleko i wędzoną paprykę. Mieszamy i odstawiamy. 

  • Krok 2:

    Dressing chilli: w małej miseczce mieszamy słodki sos chilli (około 4 łyżek) z sokiem z 1 limonki. 

  • Krok 3:

    Smażenie: na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej i nakładamy cztery porcje ciasta. Układamy je w taki sposób, aby nie stykały się krawędziami. Gdy spód się zarumieni, odwracamy placki kukurydziane i smażymy na drugiej stronie jeszcze przez 3 minuty, do zarumienienia. 

  • Krok 4:

    Jajka w koszulkach: w dużym garnku zagotowujemy wodę. Ostrożnie wbijamy jajka na wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Białka jajek w koszulkach powinny być ścięte, a żółtka płynne. Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową. Placki kukurydziane podajemy z jajkiem w koszulce ze świeżymi liśćmi sałaty i dressingiem chilli. 

Porady

  • Placuszki kukurydziane smakują znakomicie, jeśli do ciasta dodamy odrobinę płatków chilli – oczywiście w wersji dla osób lubiących pikantne smaki. 
  • Jeśli wolimy gładką konsystencję placków, możemy zrobić je wyłącznie z mąki kukurydzianej, pomijając ziarenka.
  • Ważnym krokiem jest wyciśnięcie soku z cukinii, ciasto będzie dzięki temu gęstsze i łatwiejsze do usmażenia. 
  • Do surowego ciasta na placuszki kukurydziane można dodać resztki warzyw, jakie pozostają nam w lodówce, np. szczypior czy surowe liście szpinaku. 
  • Zamiast jajka w koszulce placki kukurydziane możemy podać również z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne