Owsianka w stylu lodów jagodowych w rożku. Moje pierwsze skojarzenie po spróbowaniu
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
1,5 szklanki mleka
ziarenka z laski wanilii lub pół wanilii
garść borówek lub więcej
szczypta soli
łyżeczka substancji słodzącej - u mnie domowy cukier waniliowy
Owsianka borówkowa z nutą wanilii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli i wrzucamy ziarenka lub laskę wanilii - gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje to wrzucamy płatki, gotujemy na małym gazie pod przykryciem - od czasu do czasu mieszamy. Po jakiś 3-5 minutach wrzucamy borówki i dalej gotujemy. Czekamy aż owsianka uzyska pożądaną konsystencję. Przekładamy do miseczki, dekorujemy i zajadamy. Smacznego :