Ciasto kukułka

Ocena:

3.09 (11)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto kukułka to warstwowy deser z wyraźnym posmakiem alkoholu. Składa się z kakaowego i jasnego biszkoptu. Jego pulchne wnętrze nasączone jest kawowo-czekoladowym ponczem z dodatkiem wódki. Warstwy wypieku łączy puszysty krem z bitej śmietany. Sprawdźcie, jak powstaje pyszne i efektowne ciasto kukułka. Sprawdzony przepis krok po kroku pozwoli Wam na wykonanie idealnego deseru na specjalne okazje.  

Składniki:

  • jajka  10 szt.

  • mąka pszenna  200 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • cukier  385 g

  • kakao  20 g

  • mąka ziemniaczana  80 g

  • śmietana 30%  1 l

  • żelatyna  30 g

  • kawa rozpuszczalna  20 g

  • cukier puder  60 g

  • woda  410 ml

  • gorzka czekolada  100 g

  • czekolada mleczna  100 g

  • wódka  120 ml

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy jajka z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby ogrzać je do temperatury otoczenia. Wykładamy formę o wymiarach 38x22 cm pergaminem. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C (tryb góra-dół).  

  • Krok 2:

    Biszkopt ciemny: oddzielamy białka od żółtek z 6 jaj. Przesiewamy 140 g mąki pszennej z kakao. Dodajemy do niej 6 g proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ubijamy białka na sztywno (można wsypać szczyptę soli, która ustabilizuje pianę). Miksujemy je ze szklanką drobnego białego cukru (200 g), aż staną się błyszczące. Potem stopniowo dodajemy żółtka, a na końcu łączymy masę z suchymi składnikami za pomocą szpatułki. Wlewamy ją do foremki i pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Zostawiamy ciasto jeszcze na 5–10 minut w cieple (przy uchylonych drzwiczkach), a potem studzimy na blacie kuchennym i wyjmujemy z foremki.   

  • Krok 3:

    Biszkopt jasny: oddzielamy białka od żółtek z 4 jaj. Do osobnego naczynia przesiewamy 70 g mąki pszennej. Łączymy ją z mąką ziemniaczaną i 4 g proszku do pieczenia. Ubijamy białka. Dodajemy do nich 150 g cukru i miksujemy, aż piana stanie się lśniąca. Łączymy z żółtkami – dorzucamy je jedno po drugim. Na koniec dosypujemy suche składniki. Mieszamy je szpatułką lub mikserem ustawionym na niskie obroty. Pieczemy jasny biszkopt tak samo jak ciemny, ale jest on nieco niższy, więc może potrzebować mniej czasu, żeby wyrosnąć. Sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Jeśli mamy mniej czasu, możemy go zastąpić gotowymi biszkopcikami.      

  • Krok 4:

    Poncz: zaparzamy kawę rozpuszczalną w 250 ml gorącej wody. Wlewamy ją do rondelka. Dodajemy połamane w kostki czekolady (gorzką i mleczną) oraz 35 g cukru. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Zestawiamy z palnika. Kiedy poncz przestygnie dolewamy do niego wódkę. Jej Ilość można modyfikować, w zależności od własnego gustu. Alkohol jest istotnym składnikiem, ponieważ nie tylko daje wyrazisty smak, ale także przełamuje słodycz deseru. Możemy jednak dać go mniej, jeśli nie chcemy, żeby był mocno wyczuwalny. 

  • Krok 5:

    Krem śmietanowy: rozrabiamy żelatynę w 160 ml gorącej wody. Dokładnie ją mieszamy, żeby cały proszek się rozpuścił. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę (30% lub 36%) ubijamy z cukrem pudrem. Pamiętajmy, że powinna być dobrze schłodzona, jeśli chcemy otrzymać puszysty krem. Kiedy jest już prawie całkiem sztywna, wlewamy do niej cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę.  

  • Krok 6:

    Kukułka: ciasto kakaowe dzielimy na 2 blaty. Jeśli mamy taką możliwość, wykorzystajmy w tym celu nóż strunowy, który pozwoli uzyskać równe części. Biszkopt najlepiej kroi się po całkowitym wystudzeniu. Polecamy upiec go dzień przed składaniem deseru. Umieszczamy jeden blat na dnie formy wyłożonej pergaminem. Rozsmarowujemy na nim połowę bitej śmietany. Łamiemy jasny biszkopt na kawałki i układamy je ciasno na warstwie kremu. Polewamy ponczem. Pokrywamy pozostałą śmietaną. Na wierzchu układamy drugą część kakaowego biszkoptu.  

  • Krok 7:

    Podanie: chłodzimy ciasto w lodówce, żeby wszystkie elementy dobrze się scaliły i stężały. Dekorujemy wedle uznania. Na wierzchu deseru możemy położyć jeszcze jedną warstwę śmietanowej pianki lub wykończyć go polewą czekoladową. Ciasto świetnie ozdobią różnego rodzaju posypki: cukrowe, kakaowe lub bakaliowe.     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne