Artur Rogalski
3.65 (540)
Ciasto piasek pustyni to efektowny warstwowy deser na specjalne okazje. Z powodzeniem odegra rolę urodzinowego tortu lub popisowego świątecznego wypieku. Składa się z makowego i czekoladowego biszkoptu. Puszyste blaty przełożone są kremem kakaowym, śmietankową pianką i masą owocową na bazie jabłek i pomarańczy. Opisujemy krok po kroku, jak zrobić piasek pustyni – ciasto jak z najlepszej cukierni.
jajka 11 szt.
cukier 550 g
mak 100 g
proszek do pieczenia 6 g
mąka pszenna 200 g
kakao 80 g
soda oczyszczona 3 g
mleko 125 ml
masło 250 g
śmietana 30% 375 ml
galaretka cytrynowa 150 g
galaretka pomarańczowa 75 g
pomarańcze 2 szt.
jabłka 3 szt.
rodzynki 100 g
Przygotowanie: wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki jajka i masło, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Foremkę o wymiarach 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto makowe: oddzielamy białka od żółtek z 5 jaj. Do osobnej miski przesiewamy 100 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dosypujemy do nich 150 g cukru. Kiedy staną się błyszczące, dodajemy żółtka (jedno po drugim). Łączymy masę jajeczną z sypkimi składnikami – mąką i makiem – na niskich obrotach miksera lub za pomocą szpatułki. Przekładamy do foremki. Pieczemy przez około 30 minut. Studzimy, po czym kroimy na dwa blaty.
Biszkopt czekoladowy: oddzielamy białka od żółtek z 6 jaj. Do osobnej miski przesiewamy 100 g mąki pszennej z 50 g kakao i sodą. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dosypujemy do nich 200 g białego drobnego cukru. Kiedy staną się błyszczące, dodajemy żółtka (jedno po drugim). Łączymy masę jajeczną z sypkimi składnikami za pomocą szpatułki. Przekładamy do foremki (24x36 cm). Pieczemy tak samo jak ciasto makowe – na środkowej półce piekarnika, w 170°C, przez około 30 minut. Studzimy i kroimy na dwa blaty.
Przygotowanie spodu: wykładamy foremkę folią spożywczą lub przygotowujemy rant cukierniczy w rozmiarze biszkoptów. Na spodzie układamy blat makowy. Możemy go nasączyć ponczem z rumu.
Krem kakaowy: wlewamy mleko do rondelka. Dodajemy 100 g masła, 30 g kakao i 100 g cukru. Zagotowujemy masę, mieszamy ją i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe masło (150 g) ucieramy, aż zwiększy objętość i stanie się jaśniejsze. Ciągle miksując, dodajemy po łyżce masy kakaowej. Mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Rozprowadzamy go równomiernie na blacie makowym. Przykrywamy biszkoptem czekoladowym.
Pianka śmietankowa: rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe (150 g) w 375 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy śmietankę 30% na sztywny krem. Cienkim strumieniem wlewamy do niej tężejącą galaretkę. Wykładamy na blat czekoladowy. Przykrywamy drugą połową ciasta makowego. Wstawiamy do lodówki.
Masa owocowa: sparzamy pomarańcze. Ścieramy z nich skórkę. Jeden owoc wyciskamy, a z drugiego wycinamy miąższ i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pomarańczy. Dolewamy pół szklanki wody (125 ml), wrzucamy rodzynki i 100 g cukru. Zagotowujemy masę i smażymy ją przez kilka minut. Dokładamy galaretkę pomarańczową. Dokładnie mieszany i studzimy, po czym wykładamy na makowy blat. Przykrywamy drugą połową ciasta czekoladowego.
Ciasto piasek pustyni: chłodzimy, żeby wszystkie warstwy całkowicie stężały. Dekorujemy wedle uznania, na przykład cukrem pudrem, polewą kakaową, lukrem, wiórkami czekolady lub płatkami migdałowymi.