Ciasto kubanka

Ocena:

4.48 (180)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Ciasto kubanka (lub hawanka) składa się przede wszystkim z budyniowego kremu czekoladowego z dodatkiem nutelli, który spoczywa na kakaowym biszkopcie. Dodatkowe elementy stanowią chrupiące herbatniki i powidła śliwkowe, a całość wykończona jest puszystą bitą śmietaną. To idealny dodatek do popołudniowej kawy lub efektowny deser na święta. Perfekcyjne, a przy tym nieco zaskakujące połączenie różnych smaków sprawia, że kubanka zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy.    

Składniki:

  • mąka pszenna  105 g

  • jajka  4 szt.

  • kakao  45 g

  • cukier  155 g

  • sól  3 g

  • kawa rozpuszczalna  5 g

  • rum  20 ml

  • mleko  500 ml

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • żółtko  2 szt.

  • masło  200 g

  • nutella  50 g

  • śmietana kremówka  500 ml

  • żelatyna  8 g

  • woda  200 ml

  • cukier puder  30 g

  • herbatniki  200 g

  • powidła śliwkowe  250 g

  • czekolada mleczna  50 g

Ciasto kubanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem, żeby miały temperaturę pokojową. Foremkę o wymiarach 22x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180°C, grzanie góra-dół. 

  • Krok 2:

    Masa budyniowa: 2 żółtka ucieramy z 35 g cukru na puszystą masę. Dodajemy 150 ml mleka, 35 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku z grubym dnem zagotowujemy pozostałe mleko (350 ml) i dodajemy do niego masę z żółtek, ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje, zdejmujemy miksturę z palnika i przykrywamy folią spożywczą. Ważne jest, żeby stykała się z powierzchnią budyniu, inaczej powstanie kożuch. Studzimy w temperaturze pokojowej. 

  • Krok 3:

    Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek. 70 g mąki przesiewamy razem z 30 g kakao do oddzielnej miski. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do powstałej piany stopniowo dosypujemy 120 g cukru, a kiedy stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dosypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy całość za pomocą łopatki. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: masę na biszkopt przelewamy do foremki i pieczemy przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. 

  • Krok 5:

    Krem czekoladowy: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń, a następnie nutellę. Miksujemy do momentu, kiedy uzyskamy gładki krem. 

  • Krok 6:

    Poncz do nasączenia biszkoptu: zaparzamy pół szklanki mocnej kawy i dolewamy do niej łyżkę rumu.  

  • Krok 7:

    Przekładanie ciasta: biszkopt polewamy ponczem kawowym za pomocą łyżeczki lub specjalnej butelki. Przykrywamy go budyniowym kremem czekoladowym. Wyrównujemy za pomocą szpatułki. Następnie układamy maślane herbatniki, jeden obok drugiego. Smarujemy je ostrożnie powidłami śliwkowymi. Ostatnią warstwę tworzą herbatniki kakaowe. 

  • Krok 8:

    Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody i odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ukręcania wlewamy do niej cienkim strumykiem żelatynę.  

  • Krok 9:

    Wykończenie: ciasto kubanka dekorujemy warstwą bitej śmietany. Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki lub siekamy nożem i ozdabiamy nią wierzch deseru. Na koniec posypujemy go pozostałym kakao za pomocą sitka.  

Porady

  • Ciasto kubanka najlepiej smakuje, jeśli jest dobrze schłodzone. Po przygotowaniu powinno spędzić w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Warto przyrządzić je z wyprzedzeniem. 
  • Białka, które zostały nam po zrobieniu budyniu, przekładamy do małego, zamykanego pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Mogą nam się przydać do przyrządzenia innych deserów, takich jak tort Pavlova, lub dekoracji, na przykład lukru królewskiego. 
  • Zamiast nutelli możemy użyć rozpuszczonej czekolady mlecznej lub innego, podobnego kremu kanapkowego. Miłośnikom słodkiego smarowidła na kanapki polecamy przyrządzenie domowej nutelli
  • Ciasto hawanka możemy także udekorować wiórkami z białej czekolady lub gotową posypką w różnych kształtach. 
  • Jeśli chcemy, żeby nasza kubanka miała bardziej wyczuwalny smak kawy, możemy dodać kawę rozpuszczalną do budyniu czekoladowego. 
  • Polecamy, żeby upuścić foremkę ze świeżo upieczonym biszkoptem na podłogę, z wysokości około 30 cm. Pozbywamy się wtedy natychmiast pęcherzyków powietrza i zapobiegamy opadaniu ciasta.  
  • Kubanka świetnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, których kwaskowa nuta przełamuje słodycz czekoladowego budyniu. Równie dobrze możemy jednak użyć innych przetworów, takich jak dżem porzeczkowy lub domowy dżem z jeżyn
  • Sprawdzony przepis na ciasto kubanka przyda się, kiedy chcemy sprawić przyjemność bliskiej osobie w dzień jej urodzin. Ten efektowny wypiek może także posłużyć jako tort na inne specjalne okazje.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto kubanka – jak możemy je zmodyfikować? 

Źródła podające przepis na kubankę są wyjątkowo zgodne – ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, budyniu czekoladowego, herbatników, dżemu i bitej śmietany. Jednak w każdej z tych warstw kryje się potencjał do zmian. Wiemy już, że możemy użyć powideł śliwkowych lub innych przetworów owocowych. Jak jeszcze możemy zmodyfikować hawankę? 

  • Ciasto kubanka z mascarpone – ten włoski serek często sprawdza się jako składnik ciasta bez pieczenia, ponieważ wystarczy ubić go ze śmietaną i cukrem pudrem, żeby otrzymać pyszny, aksamitny i treściwy krem. W tym przypadku możemy po prostu wzbogacić nim masę śmietanową lub zamienić budyń na mus czekoladowy z mascarpone i nutellą. 
  • Kubanka z kajmakiem – masa krówkowa to dodatkowa, dekadencka warstwa tego ciasta, która czasami przewija się w mniej popularnych przepisach. Jest to dobra opcja dla miłośników bardzo słodkich wypieków. Polecamy przełamać smak kajmaku mało słodkim i mocno kwaskowym dżemem. 

Kubanka – ciasto z nutką rumu 

Rum i kawa, z których przyrządzamy poncz do nasączenia biszkoptu, choć wydają się drugorzędnymi składnikami, nadają mu niepowtarzalny aromat. Poza tym dodatek tego alkoholu wytwarzanego na Karaibach to prawdopodobnie powód, dla którego ciasto zostało nazwane na cześć Kuby. Jeśli nie mamy go w domu, możemy użyć czystej wódki i posiłkować się aromatem rumowym. Inną opcją jest pominięcie składnika z kofeiną i przyrządzenie herbaty z rumem.   

Jeśli natomiast zdecydowanie nie chcemy, żeby kubanka zawierała alkohol, możemy pominąć składnik ponczu, jakim jest rum. Wystarczy, że nasączymy biszkopt samą kawą, herbatą lub sokiem z cytryny.    

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne