Owsianka śniadaniowa

Ocena:

4.57 (172)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
pożywne i zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 8-10 łyżek płatków owsianych zwykłych
  • kilka moreli suszonych
  • garść suszonej żurawiny
  • garść dużych, złotych rodzynków
  • garść łuskanych orzechów włoskich

Owsianka śniadaniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Morele pokroić w paseczki, żurawinę, rodzynki i orzechy posiekać, ale niezbyt drobno. Mleko wlać do rondelka, wsypać płatki i gotować mieszając ok. 2-3 min. licząc od zagotowania mleka. Ja lubię płatki nierozgotowane, ale jeśli ktoś woli bardziej rozklejone to musi pogotować nieco dłużej. Owsiankę przelewamy do miseczek i posypujemy obficie przygotowanymi owocami i orzechami. Dobór dodatków to bardzo indywidualna sprawa, można dodać więcej innych orzechów, suszone jabłka, rodzynki...co tylko chcecie. Suszone owoce są wystarczająco słodkie więc owsianki nie dosładzałam. Polecam takie śniadanie na początek dnia!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne