Grzyby

14 kolekcji przepisów

5288 przepisów

Grzyby marynowane to nasz numer 1, ale uwielbiamy przyrządzać z nimi też makarony, kluski, wigilijne uszka i pierogi, a także aromatyczną zupę grzybową. W polskich lasach najczęściej spotykamy podgrzybki, prawdziwki, kurki, kanie, opieńki, maślaki i koźlaki - to one właśnie najczęściej trafiają na nasze talerze. Borowik szlachetny kojarzy się jednak nie tylko z kuchnią polską, ale i włoską, gdzie również trafia do makaronów, pierogów i innych dań. Leśny aromat świetnie komponuje się z dodatkiem sera i wina. W polskiej tradycji kulinarnej często występują grzyby suszone. Są dość drogie, ale w sezonie Bożego Narodzenia cieszą się ogromnym powodzeniem, a grzybiarze, którzy samodzielnie je zbierają i suszą, mają jeszcze więcej powodów do dumy i zadowolenia. W naszym serwisie znajdziesz wiele przepisów na dania z grzybami.

Przepisy w kolekcji Grzyby

Czas przygotowania: 20 min.
Sałatka tort pieczarkowy
Sałatka tort pieczarkowy to kolejny przykład sałatki warstwowej. Filet z kurczaka w przyprawie gyros zasmakuje każdemu mięsożercy. Sałatkowy tort pieczarkowy sprawdzi na przyjęciach rodzinnych.

mojegotowanie

Sałatka tort pieczarkowy

Czas przygotowania: 50 min.
Jajko w koszulce i placuszek z pieczarkami
Jajko w koszulce i placuszek z pieczarkami to duet, który urozmaici świąteczny stół. Aksamitne żółtko i maślane pieczarki to kuszące połączenie pobudzające apetyt.

mojegotowanie

Jajko w koszulce i placuszek z pieczarkami

Czas przygotowania: 60 min.
Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno-gryczanymi
Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi to nowe podejście do tradycyjnego smaku. A Pulpeciki mięsno-gryczane to rzadziej spotykany dodatek. Całość stanowi wyjątkowe danie.

mojegotowanie

Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi

Czas przygotowania: 60 min.
Żurek na cielęcinie z maślanym purée
Żurek na cielęcinie to delikatna zupa, która zachwyci wymagające podniebienia. Maślane purée to sycący dodatek do świątecznej zupy. Żurek na cielęcinie z maślanym purée zaskoczy twoją rodzinę.

mojegotowanie

Żurek na cielęcinie z maślanym purée

Czas przygotowania: 60 min.
Wielkanocny żur na bogato
Żur to tradycyjna zupa gotowana na wielkanocne śniadanie. Zakwas przygotowywany jest na mące żytniej razowej. Wielkanocny żur na bogato to jego wystawna wersja.

mojegotowanie

Wielkanocny żur na bogato

Czas przygotowania: 40 min.
Sos grzybowo-cebulowy w śmietanie
Pyszny sos grzybowy ze śmietaną przygotowany ze świeżych leśnych grzybków. Taki będzie najlepszy! Sos grzybowy ze śmietaną pasuje do placków, kopytek, makaronu, ale też dań mięsnych.

Martyna1991

Sos grzybowo-cebulowy w śmietanie

Czas przygotowania: 20 min.
Risotto z kurkami
Wspaniałe risotto z kurkami - danie na obiad dla fanów grzybów. Przepis na risotto z kurkami wymaga czasu, ale efekt i smak wynagradzają trud gotowania. Risotto z kurkami podajemy ze startym serem.

mojegotowanie

Risotto z kurkami

Czas przygotowania: 30 min.
Sos z podgrzybków
Sos z podgrzybków jest doskonały do dań wegetariańskich i mięs. Pachnie lasem i jest prosty do przygotowania. Sos z podgrzybków możemy podać od razu lub zamrozić.

luna19

Sos z podgrzybków

Czas przygotowania: 20 min.
Kociołek z ogniska
Nad ogniskiem upieczemy nie tylko kiełbaski i chleb. Zapomniany kociołek z ogniska to pyszny pomysł na obiad lub kolację pod chmurką. W środku same pyszności!

dziqa85

Kociołek z ogniska

Czas przygotowania: 30 min.
Pappardelle z sosem pomidorowym
Szeroki wstążki, czyli pappardelle, to makaron idealny do przepisów z sosami. Pappardellle najlepiej ugotować al dente, a później połączyć z resztą składników, aby makaron dobrze "złapał" sos.

evita0007

Pappardelle z sosem pomidorowym

Czas przygotowania: 10 min.
Tofucznica
Wegetariańska jajecznica, czyli tofucznica daje pole do eksperymentów. Można dodać do niej na przykład czarną sól - sprawdźcie, jak smakuje w takiej wersji.

mojegotowanie

Tofucznica z czarną solą

Czas przygotowania: 60 min.
Gnocchi
Gnocchi są włoskim odpowiednikiem kopytek. Mają charakterystyczne rowki, w których zbiera się pyszny sos. To obiad dla prawdziwych łasuchów!

mojegotowanie

Gnocchi z ragoût warzywnym

Czas przygotowania: 25 min.
Leczo
Wakacyjne leczo

Promocja

Wakacyjne leczo

Czas przygotowania: 20 min.
bigos_z_mlodej_kapusty_z_pieczarkami_i_miesem
Smakowity bigos z młodej kapusty u mnie z dodatkiem pieczarek i mięsa. Najlepszy na kolację na gorąco. Można podać od razu lub przygotować weki - bigos z młodej kapusty smakuje pysznie!

kd1704

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami i mięsem

Czas przygotowania: 30 min.
Sos kurkowy
Prosty sos kurkowy - kremowy, intensywnie grzybowy i pyszny. Sos kurkowy pasuje zarówno do dań z makaronem, jak i ryżu czy kasz. Na szybko sos kurkowy można podać z pieczywem.

ewa zychewicz

Sos kurkowy

Czas przygotowania: 120 min.
Sznycle z indyka wypasione
Mój sposób na sznycle z indyka. Zdecydowanie wypasiony obiad, bo sznycle z indyka zapiekam z warzywami, smakowitym sosem i serem. Tak przygotowane sznycle z indyka zasmakują całej rodzinie!

msewka

Sznycle z indyka wypasione

Czas przygotowania: 30 min.
Kurki duszone z koperkiem w śmietance
Przepisy na kurki to nie tylko przetwory. Kurki duszone z koperkiem w śmietanie stworzą pyszny sos i taki przepis na kurki polecam! Sezonowo, prosto, pysznie. Kurki wyjdą idealne.

Babciagramolka

Kurki duszone z koperkiem w śmietance

Czas przygotowania: 20 min.
Zupa z  pęczaku z boczniakami
Prosta zupa z boczniakami i dodatkiem kaszy pęczak. Taka wersja grzybowej będzie jeszcze bardziej sycąca i wartościowa. Zupa z boczniakami to propozycja nie tylko dla wegetarian.

mojegotowanie

Zupa z pęczaku z boczniakami

Czas przygotowania: 60 min.
Roladki z soli z kurkami w kremowym sosie szczawiowym
Delikatne roladki z soli z kurkami w kremowym sosie szczawiowym - delikatne, wyśmienite i z pewnością doskonałe dla osób, które nie mają pomysły na danie z ryb. Sola z kurkami i szczawiem jest pyszna!

mojegotowanie

Roladki z soli z kurkami w kremowym sosie szczawiowym

Czas przygotowania: 60 min.
Stek bavette na sałatce
Łata wołowa to bazowy produkt, aby podać stek bavette. Cienkie, soczyste, wyśmienite mięso może być sycącym dodatkiem do sałatki, ale też składnikiem wypasionej kanapki. Przepis poleca Agata Wojda.

mojegotowanie

Stek bavette na sałatce

Artykułu powiązane