0 (0)
Barszcz czerwony na zakwasie jest o wiele bardziej aromatyczny i intensywny w smaku niż ten gotowany tylko na burakach. W wersji czystej może być podawany na wigilijnym stole, wystarczy dodać do niego uszka lub nalać do kubeczków i popijać nim paszteciki. Warto robić go również na codzienne obiady i inne uroczyste okazje. Polecamy sprawdzony przepis na tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie - tak przygotowywały go nasze babcie.
buraki 1 kg
pietruszka 1 szt.
marchewka 1 szt.
por 1 szt.
cebula 0.5 szt.
woda 1.5 l
grzyby 15 g
zakwas 300 ml
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 2 szt.
sól 3 g
pieprz 1 szczypta
cukier 5 g
Suszone grzyby: przekładamy je do miseczki, zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy na 30 minut. Wody nie odlewamy, przelewamy ją razem z grzybami do garnka i gotujemy przez 30 minut. Wywar z grzybów będzie nam jeszcze potrzebny.
Warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę (bez obierania) kroimy w kostkę. Por obieramy z wierzchnich liści i kroimy w większe plasterki. Z cebuli zdejmujemy łupiny - potrzebna będzie nam tylko połowa - kroimy ją w kostkę.
foodie.by.bb
Wywar: przekładamy je do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez małym ogniu. Odcedzamy warzywa.
foodie.by.bb
Buraki: obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru. Gotujemy przez 45 minut. Na koniec buraki wyławiamy łyżką cedzakową.
foodie.by.bb
Barszcz czerwony: do wywaru z warzyw i buraków wlewamy 125 ml wody z gotowania grzybów i zakwas buraczany z naszego przepisu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dosypujemy też cukier. Podgrzewamy i mieszamy, do połączenia składników. Trzeba bardzo uważa, żeby nie zagotować barszczu, bo straci swój piękny żywy kolor.
foodie.by.bb
Podanie: barszcz czerwony na zakwasie przelewamy do bulionówek. Można dołożyć do niego uszka z kapustą i grzybami lub przelać do kubków i podawać z pasztecikami.
foodie.by.bb