foodie.by.bb

Barszcz czerwony na zakwasie

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Barszcz czerwony na zakwasie jest o wiele bardziej aromatyczny i intensywny w smaku niż ten gotowany tylko na burakach. W wersji czystej może być podawany na wigilijnym stole, wystarczy dodać do niego uszka lub nalać do kubeczków i popijać nim paszteciki. Warto robić go również na codzienne obiady i inne uroczyste okazje. Polecamy sprawdzony przepis na tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie - tak przygotowywały go nasze babcie.

Składniki:

  • buraki  1 kg

  • pietruszka  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • por  1 szt.

  • cebula  0.5 szt.

  • woda  1.5 l

  • grzyby  15 g

  • zakwas  300 ml

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  2 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  1 szczypta

  • cukier  5 g

Barszcz czerwony na zakwasie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suszone grzyby: przekładamy je do miseczki, zalewamy je ciepłą wodą i odstawiamy na 30 minut. Wody nie odlewamy, przelewamy ją razem z grzybami do garnka i gotujemy przez 30 minut. Wywar z grzybów będzie nam jeszcze potrzebny.

  • Krok 2:

    Warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę (bez obierania) kroimy w kostkę. Por obieramy z wierzchnich liści i kroimy w większe plasterki. Z cebuli zdejmujemy łupiny - potrzebna będzie nam tylko połowa - kroimy ją w kostkę.

    barszcz na zakwasie - grzyby
  • Krok 3:

    Wywar: przekładamy je do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez małym ogniu. Odcedzamy warzywa.

    barszcz czerwony na zakwasie - wywar
  • Krok 4:

    Buraki: obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru. Gotujemy przez 45 minut. Na koniec buraki wyławiamy łyżką cedzakową.

    barszcz czerwony na zakwasie - wywar i buraki
  • Krok 5:

    Barszcz czerwony: do wywaru z warzyw i buraków wlewamy 125 ml wody z gotowania grzybów i zakwas buraczany z naszego przepisu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dosypujemy też cukier. Podgrzewamy i mieszamy, do połączenia składników. Trzeba bardzo uważa, żeby nie zagotować barszczu, bo straci swój piękny żywy kolor.

    barszcz na zakwasie - wszystkie składniki
  • Krok 6:

    Podanie: barszcz czerwony na zakwasie przelewamy do bulionówek. Można dołożyć do niego uszka z kapustą i grzybami lub przelać do kubków i podawać z pasztecikami.

    barszcz czerwony na zakwasie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne