Fot. i stylizacje: Rua Castilho
4.49 (170)
Trufelki czekoladowo-migdałowe to smakołyki, które mogą być drobnym, słodkim prezentem na święta lub czyjeś urodziny. Wyglądają efektownie i są niezbyt słodkie w smaku.
gorzka czekolada 500 g
śmietana 36% 500 ml
masło 80 g
masło migdałowe 1 łyżeczka
dżem owocowy 250 g
wódka 25 ml
migdały 3 łyżki stołowe
Czekoladę, śmietanę i masło wkładamy do miski, stawiamy na garnku z gorącą wodą (nie może dotykać jej powierzchni!) i mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Mieszamy z masłem migdałowym, po całkowitym ostudzeniu wkładamy na 30–45 min do lodówki.
Konfitury mieszamy z wódką. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki, odrywamy po kawałeczku, lepimy placuszek. Na środek dajemy wiśnię w wódce, zlepiamy, obtaczamy w mielonych migdałach. Układamy na tacy wyłożonej papierem, wstawiamy na noc do lodówki.
Porady
W przepisie wykorzystano:
- jako dżem owocowy wykorzystano konfiturę wiśniową
- 3 łyżki migdałów to migdały mielone na proszek