Tarta z pomidorami, boczkiem i oliwkami

Ocena:

4.49 (196)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pomidorowa tarta w sam raz dla tych, których rano ciągnie do słodyczy – te mogą jeść bezkarnie, na dodatek dostaną potężną porcję zdrowej energii.

Składniki:

  • 1/2 kg słodkich pomidorków czereśniowych
  • garstka czarnych oliwek bez pestek
  • 4 grube plastry wędzonego parzonego boczku
  • 2cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki kremówki
  • sól
  • 4 łyżki startej mozzarelli
  • 4 kromki chleba
  • pieprz
  • tarty parmezan
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano

Tarta z pomidorami, boczkiem i oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Pomidorki tniemy na połówki lub ćwiartki, oliwki w plasterki, boczek w kostkę, cebulę w cienkie piórka, czosnek siekamy. Na patelni, na niewielkiej ilości masła, szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dokładamy pokrojone pomidorki i oliwki, podsmażamy 3 min, delikatnie potrząsając patelnią. Zawartość patelni (razem z sokiem) przekładamy do ceramicznej, okrągłej formy na tartę (wysmarowanej cienko masłem). Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy lekko z kremówką i szczyptą soli, wylewamy do formy. Na wierzch dajemy boczek i żółtka, posypujemy mozzarellą, oprószamy solą i pieprzem. Chleb (bez skórki) smarujemy masłem, kroimy w kostkę, wysypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15 min – najlepiej, aby żółtka pozostały półpłynne. Posypujemy parmezanem i dużą ilością posiekanych ziół.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne