Pomidorowa tarta w sam raz dla tych, których rano ciągnie do słodyczy – te mogą jeść bezkarnie, na dodatek dostaną potężną porcję zdrowej energii.
Składniki:
1/2 kg słodkich pomidorków czereśniowych
garstka czarnych oliwek bez pestek
4 grube plastry wędzonego parzonego boczku
2cebule
2 ząbki czosnku
masło
8 jajek
4 łyżeczki kremówki
sól
4 łyżki startej mozzarelli
4 kromki chleba
pieprz
tarty parmezan
świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano
Tarta z pomidorami, boczkiem i oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Pomidorki tniemy na połówki lub ćwiartki, oliwki w plasterki, boczek w kostkę, cebulę w cienkie piórka, czosnek siekamy. Na patelni, na niewielkiej ilości masła, szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dokładamy pokrojone pomidorki i oliwki, podsmażamy 3 min, delikatnie potrząsając patelnią. Zawartość patelni (razem z sokiem) przekładamy do ceramicznej, okrągłej formy na tartę (wysmarowanej cienko masłem). Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy lekko z kremówką i szczyptą soli, wylewamy do formy. Na wierzch dajemy boczek i żółtka, posypujemy mozzarellą, oprószamy solą i pieprzem. Chleb (bez skórki) smarujemy masłem, kroimy w kostkę, wysypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15 min – najlepiej, aby żółtka pozostały półpłynne. Posypujemy parmezanem i dużą ilością posiekanych ziół.