Podpłomyki z pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
-
Mąkę przesiewamy, mieszamy ze szczyptą soli, olejem i ok. 250 ml wody. Przez 5 min zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy na 1 godz. do lodówki. Ciasto na podpłomyki wałkujemy na blacie posypanym mąką na jak najcieńszy placek (owalny lub okrągły) lub kilka placków. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Pomidory myjemy, kroimy w poprzek w grube plastry. Kładziemy na sicie, aby w miarę możliwości odciekły. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i dusimy na oliwie, oprószamy solą i pieprzem. Podpłomyki smarujemy kozim twarożkiem (zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu), na serku rozkładamy podduszoną cebulę, na to kładziemy plastry pomidorów, przepołowione oliwki, posypujemy tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i pieczemy 10–15 min.
-
Podpłomyki podajemy gorące, możemy jeszcze polać świeżą oliwą.
Notka redakcyjna
Przepis na ciasto na podpłomyki jest w 100% wegański. To od dodatków zależy, czy będzie to propozycja dla wegan, wegetarian czy fanów mięsa lub owoców morza. Podpłomyki w różnych wersjach smakują doskonale, więc warto poeksperymentować.