Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.45 (146)
Tarta tatin zwykle występuje w wersji słodkiej. Tym razem jednak zamiast na deser podajemy ją na kolację. Z szalotkami i słodką papryką smakuje po prostu wspaniale.
ciasto francuskie 300 g
pieprz kajeński (mielony) 5 g
oliwa z oliwek 15 ml
szalotka 400 g
cukier puder 50 g
cynamon 2 g
słodka papryka 2 g
goździki 2 szt.
ocet sherry 60 ml
masło 15 g
tymianek 0.25 pęczka
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto posypujemy pieprzem cayenne. Jeżeli ciasto nie jest okrągłe, wycinamy koło o śr. ok. 26 cm. Oliwę podgrzewamy w patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika, wkładamy połówki szalotek przecięciem do dołu i smażymy 4–5 min, aż zaczną się karmelizować. Dodajemy cukier, przyprawy i wlewamy ocet, gotujemy ok. 10 min, regularnie obracając szalotki.
Gdy będą już miękkie, a z cukru i octu powstanie syrop, dodajemy masło i tymianek. Układamy szalotki starannie, przecięciem do dołu, lekko studzimy. Krążek ciasta kładziemy na szalotkach, chowając wystające brzegi do środka patelni, kilkakrotnie nakłuwamy nożem, aby para mogła się wydostawać.
Pieczemy ok. 25 min, aż urośnie i pięknie się zrumieni. Studzimy przez 5–10 min, a następnie wykładamy tartę na talerz, ostrożnie odwracając ją do góry nogami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018
Porady
Jeśli uważamy, że tarta nie wyjdzie łatwo, zanim spróbujemy ją przerzucić, postawmy patelnię na płycie kuchennej na 5 min, aby ponownie stopić wszystkie cukry, i poruszajmy nią delikatnie.
Zobacz też: tarta z kremem jagodowym i jadalnymi kwiatami