Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.47 (204)
Tradycyjna tarta tatin powinna zawierać jabłka, ale my zrobiliśmy ją z ananasem. Sprawdźcie jak smakuje!
jajka 2 szt.
masło 100 g
mleko 150 ml
cytryna 0.5 szt.
ananas 500 g
mąka 150 g
proszek do pieczenia 3 g
wanilia 1 szt.
sól 3 g
Przygotowujemy karmel: 18 dag cukru pudru wsypujemy na patelnię, dodajemy 3 łyżki wody. Podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jasny karmel. Wylewamy go na dno tortownicy. Plastry ananasa przecinamy na pół. Układamy je na dnie tortownicy, z powrotem tworząc kółka. Masło kroimy w kostkę i ucieramy z resztą cukru na jasny krem, dodajemy jajka jedno po drugim i dalej ucieramy.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Połowę mieszaniny suchych składników dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Pozostałą mąkę mieszamy z mlekiem, połową soku z cytryny i wanilią. Łączymy obie mieszaniny razem. Ciasto wylewamy na ananasy ułożone w tortownicy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C i wstawiamy ciasto na 50 min do piekarnika. Zaraz po wyjęciu z pieca odcinamy placek ostrzem noża od obręczy tortownicy. Odstawiamy na 5 min. Przykrywamy talerzem formę i odwracamy, tak aby ananasy znalazły się na wierzchu. Studzimy. Podajemy z lodami.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
Porady
Sprawdź też: przepis na tarty bezowe z malinami