Szpinak z gorgonzolą, orzechami i awokado

Ocena:

4.46 (169)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Przepis na sałatkę ze szpinakiem, gorgonzolą, orzechami i awokado

Składniki:

  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 40 dag liści szpinaku
  • 2 łyżki suszonych żurawin
  • 10 dag łagodnej gorgonzoli
  • 2 suszone pomidory z oliwy
  • dojrzałe awokado
  • mała czerwona cebula
  • SOS:
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 5 łyżek oleju orzechowego
  • sól
  • pieprz

Szpinak z gorgonzolą, orzechami i awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Orzechy prażymy na suchej patelni. W salaterce mieszamy oczyszczony szpinak, orzechy, żurawiny, pokruszoną gorgonzolę, posiekane pomidory, pokrojone drobno awokado i krążki cebuli. Z podanych składników ucieramy sos, polewamy sałatkę.

Porady

Zobacz też: Kostki arbuza z gorgonzolą i orzechami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne