Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.53 (198)
Naleśniki z awokado i jajkiem to niezwykle efektowne danie. Chrupiąca zielenina i aksamitne żółtko zadowoli wielu smakoszy. Naleśniki z awokado i jajkiem to propozycja na wyjątkowe spotkania.
mleko 500 ml
jajka 2 szt.
mąka 300 g
sól 3 g
olej 45 ml
awokado 1 szt.
brokuły 0.5 szt.
jajka 12 szt.
dymka 2 szt.
ogórek 1 szt.
ser pleśniowy 200 g
szynka 12 plasterków
rukola 30 g
roszponka 30 g
szpinak 30 g
kiełki rzodkiewki 30 g
kiełki słonecznika 30 g
pieprz 3 g
szczypiorek 0.25 pęczka
Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 30 min. Rozgrzewamy patelnię, muskamy olejem i smażymy 12 naleśników, które odkładamy pod przykryciem np. z folii aluminiowej, aby nie wyschły im brzegi.
Do farszu: awokado obieramy i kroimy w słupki. Brokuł (można go zblanszować) ścieramy na drobnych oczkach. Jajka obieramy – 6 ścieramy, 6 przecinamy na pół i odkładamy.
Dymki ze szczypiorem kroimy na mniejsze kawałki, obrany ogórek – w słupki. Bierzemy naleśniki i każdy smarujemy cienko majonezem, posypujemy po trochu pokruszonego sera, kładziemy plaster szynki i znowu smarujemy cienko majonezem.
Teraz kładziemy zieleninę: liście, kiełki, dymki, posypujemy brokułami i jajkami, kładziemy kawałki ogórka i awokado, oprószamy pieprzem. Zwijamy – ciaśniej z jednego końca, aby powstały rożki (ten koniec można podwinąć pod spód i spiąć wykałaczką). Z szerszych końców nakładamy suto majonezu i wykańczamy połówką jajka, żółtkiem do przodu. Naleśniki układamy na półmisku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: sernik na zimno - jak pascha