Śmietanowiec

Ocena:

4.5 (203)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Śmietanowiec jest bardzo dobry na przyjęcia i inne.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • ½ litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa

Śmietanowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie ostudzić.
  • Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, rozmieszać, ostudzić, a gdy stężeją to pokroić w kostkę. Galaretki agrestowe również rozpuścić w 400 ml gorącej wody, rozmieszać, ostudzić, a gdy stężeją to pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać do niej kostki galaretek i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać letnią żelatynę i szybko wymieszać z masą (nie czekamy, aż żelatyna zacznie tężeć, bo dodana do śmietany bardzo szybko tężeje i wtedy w masie robią się grudki). Masę wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki.
  • Brzoskwinie wyjąć z soku i pokroić w kostkę. Sok (400 ml, jeśli jest go mało należy uzupełnić wodą) zagotować, wsypać galaretkę brzoskwiniową, wymieszać i ostudzić. Brzoskwinie położyć na masie i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Całe ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne