sprawdzone ciasto i napewno kazdemu bedzie smakowało
Składniki:
jajka 5 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
masa
jabłka 2 kg
galaretka pomarańczowa 2 szt
ponadto:
śmietana 0,5 litra
2 smietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
pół tabliczki czekolady
Jabłeczki z galaretką na biszkopcie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Zmiksować żółtka z cukrem, dodać do białek, chwile miksować. Obie mąki wymieszać z proszek do pieczenia, dodac do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać, wylać na blachę i upiec biszkopt.
Jabłka obrać, zetrzeć, obsmażyć, dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać. Letnią masę wyłożyć na zimny biszkopt, włożyć do lodówki.
Ubić śmietanę, wyłożyć na ciasto, posypać startą czekoladą.