Przepis na torcik - serowy torcik wiosenny z rzodkiewkami
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
ogórek
ząbek czosnku
po 1/2 pęczka szczypiorku i koperku
50 dag twarogu trzykrotnie mielonego
4–5 łyżek śmietany
sól
pieprz
paczka pumpernikla
łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
Serowy torcik wiosenny z rzodkiewkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na torcik - serowy torcik wiosenny z rzodkiewkami
Rzodkiewki czyścimy, płuczemy, kilka odkładamy, resztę drobno siekamy. Ogórek myjemy, kawałek odkładamy, resztę kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy, drobno siekamy.
Szczypiorek i koperek siekamy. Twaróg mieszamy ze śmietaną, dodajemy pokrojone rzodkiewki, ogórek, czosnek, połowę koperku i szczypiorku. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Dno małej tortownicy wykładamy pumperniklem. Rozsmarowujemy na nim masę serową, dociskamy i wyrównujemy.
Wstawiamy na 2–3 godz. do lodówki. Ostrożnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Torcik dekorujemy odłożonymi warzywami, ziołami oraz ziarnami kolorowego pieprzu.
Aby torcik serowy miał bardziej zwartą konsystencję, możemy dodać do masy serowej odrobinę żelatyny. Gdybyśmy chcieli podać go na wielkanocny stół, możemy nadać mu kształt paschy, wkładając masę serową do doniczki wyłożonej gazą.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!