Torcik miodowo - orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę wymieszać z sodą,dodać całej jajka,cukier waniliowy,
rozpuszczone masło, z cukrem i miodem(schłodzone).
Zgnieść ciasto,jeżeli ciasto mamy rzadkie,dodać jeszcze 1 szklankę mąki.
Podzielić ciasto na 5 części,tortownicę o wymiarakch 29 cm, wysmarować lekko masłem.Rozłożyć palcami ciasto na całej blaszce,maczając delikatnie,
palce od czasu do czasu w wodzie,wtedy lepiej rozłożymy ciasto .
Piec każdy placek 15 min w 180 st C
Wykonanie kremu:
Masło utrzeć z pudrem na puszystą masę , dodając na przemian po łyżce śmietany i orzechów na przemian.(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę,
Gotowe placki układać w zamkniętej tortownicy, każdy przełożyć kremem jak tort,polać polewą, posypać zmielonymi orzechami , wstawić do lodówki na calą noc.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, przed podaniem wyjąć go na 30 min wcześniej.