Agnieszka Pietroń

Sernik z musem malinowym

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 5 min.
  • dla 6 osób

Sernik z musem malinowym to wspaniałe połączenie twarogu, śmietanki i malin. Jego spód tworzą pokruszone ciasteczka oraz masło. Deser ten jest nie tylko pyszny, ale również wspaniale się prezentuje. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Sernik z musem malinowym zachwyci całą twoją rodzinę!

 

Składniki:

  • masło  80 g

  • herbatniki  160 g

  • twaróg  1000 g

  • mąka ziemniaczana  40 g

  • cukier drobny  260 g

  • jajka  5 szt.

  • śmietanka  80 ml

  • maliny  300 g

Sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie tortownicy: sernik pieczemy w kąpieli wodnej, co wymaga specjalnego zabezpieczenia formy. Spód okrągłej blaszki, o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Upewniamy się, że tortownica jest szczelna. Następnie owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową. 

  • Krok 2:

    Spód: masło wkładamy do niewielkiego garnka i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż się roztopi. W międzyczasie rozdrabniamy herbatniki w malakserze. Następnie wlewamy do nich płynne masło i mieszamy za pomocą szpatułki. Gotową masę ciasteczkową wsypujemy na spód tortownicy, wyrównujemy dłonią i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

  • Krok 3:

    Mus malinowy: owoce miksujemy za pomocą blendera. Następnie przecieramy je przez sito i łączymy z 40 g cukru.

  • Krok 4:

    Masa serowa: w dużej misce umieszczamy biały ser, mąkę ziemniaczaną, 220 g cukru, jajka oraz śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

  • Krok 5:

    Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.

  • Krok 6:

    Łączenie warstw: masę serową wylewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Następnie nakładamy łyżeczką mus malinowy. Za pomocą wykałaczki rozprowadzamy go po powierzchni, tworząc wzorki. Formę z sernikiem ustawiamy w szerokim żaroodpornym naczyniu. Następnie wlewamy do niego wodę, tak żeby sięgała do połowy wysokości blaszki z ciastem.

  • Krok 7:

    Pieczenie: sernik z musem malinowym pieczemy przez 15 minut w 180°C, a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C. Po około 90 minutach ciasto powinno być gotowe. Zostawiamy je na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy je i odstawiamy na blat do całkowitego wystudzenia. Na końcu wstawiamy sernik do lodówki na przynajmniej 8 godzin (czas ten nie został wliczony do czasu przygotowania deseru). 
     

Porady

  • Sernik z musem malinowym idealnie komponuje się z czekoladową polewą. Sprawdzi się tutaj zarówno biała, jak i ciemna czekolada. Dodatkowo polecamy udekorować ciasto świeżymi owocami oraz listkami mięty. W ten sposób wzbogacimy nie tylko jego wygląd, ale także smak.
  • Ciasteczkowy spód możemy przygotować również w wersji czekoladowej. W takiej sytuacji najlepiej użyć kakaowych herbatników. Jeśli akurat nie mamy ich przy sobie, możemy także dodać jedną łyżkę kakao do zwykłych maślanych herbatników. W ten sposób wspaniale wzbogacimy smak i aromat ciasta.
  • Podczas łączenia składników nie mieszajmy ich za długo. W przeciwnym razie niepotrzebnie napowietrzymy masę serową. W konsekwencji sernik może popękać lub opaść. 
  • Do przygotowania musu, zamiast malin możemy wykorzystać również inne owoce, takie jak truskawki, jagody lub wiśnie. W ten sposób odkryjemy swój ulubiony smak.
  • Jeśli nie mamy piekarnika, równie dobrze możemy przygotować wersję sernika z musem malinowym bez pieczenia. Do jego wykonania potrzebne nam będą takie składniki jak twaróg, galaretka malinowa, śmietanka 30%, maliny oraz cukier puder. Gotowy deser odznacza się kremową konsystencją i intensywnym różowym kolorem. 
  • Pozostawienie upieczonego sernika na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami to bardzo ważny krok, którego nie powinniśmy pominąć. Dzięki temu ciasto nie opadnie i zachowa swój piękny kształt.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne