Artur Rogalski
3.33 (3)
Sernik z musem truskawkowym na kruchym, ciasteczkowym spodzie to idealne połączenie smaków. Ponadto odznacza się wyjątkowo kremową konsystencją. Przed podaniem schładzamy go przez kilka godzin w lodówce. Gotowy deser posypujemy bezami i płatkami kwiatów. W takim wydaniu będzie cieszyć oczy wszystkich gości. Sernik z musem truskawkowym świetnie sprawdzi się na uroczystych spotkaniach z rodziną lub znajomymi.
herbatniki 190 g
twaróg 500 g
masło 50 g
mascarpone 500 g
cukier 300 g
jajka 5 szt.
budyń śmietankowy 40 g
sok z cytryny 30 ml
cukier puder 80 g
żelatyna 10 g
śmietana 30% 500 ml
truskawki 400 g
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do głębokiego naczynia. Truskawki myjemy, osuszamy, a następnie usuwamy z nich szypułki. Ser mielimy przynajmniej dwa razy w maszynce.
Spód: herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło wrzucamy do garnka i podgrzewamy je, aż się roztopi. Następnie łączymy je z ciasteczkami. Gotową masę przekładamy do formy i wykładamy nią spód.
Sernik: do dużej miski wrzucamy twaróg, mascarpone, cukier i budyń. Składniki łączymy ze sobą. Następnie, nie przerywając mieszania, dodajemy stopniowo jajka. Gotową masę przekładamy na spód i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 110°C oraz pieczemy sernik jeszcze przez 1,5 godziny.
Truskawki: wrzucamy je do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera na gładką masę. Na głębokim naczyniu układamy sitko. Przekładamy na nie owocowy mus i przecieramy go. Powstały płyn łączymy z sokiem z cytryny oraz 30 g cukru pudru.
Żelatyna: wsypujemy ją do miseczki i zalewamy 50 ml wody. Następnie odkładamy ją na 10 minut. Po tym czasie przekładamy ją do rondelka oraz podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Następnie zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy do żelatyny trzy łyżeczki musu i mieszamy dokładnie. Na końcu łączymy ją z resztą zblendowanych truskawek.
Śmietanka: wlewamy ją do miski. Całość ubijamy na sztywny krem, dodając stopniowo 50 g cukru pudru. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z musem truskawkowym. Gotową masę przekładamy na wierzch ostudzonego sernika i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin.
Podanie: sernik z musem truskawkowym wyjmujemy z formy i wykładamy na talerz. Deser dekorujemy kawałkami bezy oraz płatkami kwiatów.
Porady
- Sernik z musem truskawkowym wspaniale wygląda udekorowany świeżymi owocami. Zamiast płatków kwiatów możemy użyć świeżych liści mięty lub miechunki. Niektórzy dodatkowo posypują deser startą białą czekoladą i wiórkami kokosowymi.
- Twaróg bez problemu zastąpimy mascarpone lub gotowym serkiem z wiaderka. W przypadku tego drugiego produktu ważne jest, żeby odznaczał się on dużą zawartością tłuszczu. Ponadto jego konsystencja powinna być zwarta. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że sernik wyjdzie idealnie.
- Budyń śmietankowy możemy zamienić na waniliowy. W ten sposób nadamy ciastu przyjemnego aromatu. W ostateczności można dodać mąkę ziemniaczaną oraz niewielką ilość ekstraktu waniliowego.
- Jeśli nie uda nam się znaleźć świeżych truskawek, polecamy sięgnąć po mrożone. Przekładamy je wtedy do rondelka i podgrzewamy, aż owoce się rozmrożą. Następnie postępujemy zgodnie z krokami opisanymi w przepisie.
- Do przygotowania spodu ciasta możemy użyć również herbatników kakaowych, markiz lub biszkoptów. Świetnie sprawdzi się tutaj także ciasto kruche, które zrobimy na bazie masła, mąki pszennej, śmietany, jajek oraz cukru.
- Jeśli nie mamy żelatyny w proszku, z powodzeniem użyjemy tej w listkach. W takiej sytuacji moczymy ją przez 5-10 minut w zimnej wodzie. Następnie podgrzewamy ją, aż się rozpuści i łączymy z musem truskawkowym.
- Sernik możemy wykonać również bez użycia piekarnika. Nie dodajemy wtedy do niego jajek. Deser zrobimy na bazie twarogu, cukru pudru, jogurtu, truskawek oraz żelatyny.