Sałatka z pokrzywy

Ocena:

4.44 (192)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z pokrzywy to świetny pomysł na urozmaicenie swojego codziennego jadłospisu. To zdecydowanie nieoczywiste połączenie, które może zaskoczyć, ale wyłącznie pozytywnie. I spokojnie, odpowiednio przygotowane młode liście pokrzywy nie parzą. Sałatkę z pokrzywą można przygotować na wiele sposobów, dodając różne składniki. Świetnie sprawdzi się zarówno jako lekki lunch, jak i smaczny dodatek do dań mięsnych. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis poniżej. 

Składniki:

  • pokrzywa  200 g

  • bazylia  2 pęczki

  • orzechy piniowe  50 g

  • oliwa z oliwek  30 g

  • ser żółty  30 g

  • czosnek  1 ząbek

  • cytryna  1 szt.

  • sól  1 szczypta

Sałatka z pokrzywy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pokrzywa: listki dokładnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski. Zalewamy je przegotowaną, chłodną wodą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy i osuszamy. Listki pokrzywy można posiekać, ale nie jest to konieczne.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: bazylię myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub sieczemy na drobno. Ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę wyciskamy. Orzeszki piniowe prażymy przez chwilę na suchej patelni.

  • Krok 3:

    Sos: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Wlewamy go do pokrzywy i zostawiamy na kilka minut.

  • Krok 4:

    Sałatka z pokrzywy: do miski z pokrzywą i sosem dodajemy bazylię, czosnek i starty ser. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Posypujemy orzeszkami piniowymi.

  • Krok 5:

    Opcjonalnie: wierzch sałatki możemy ozdobić kwiatkami rumianku i koniczyny.

Porady

  • Dla urozmaicenia smaku gotową sałatkę z pokrzywy można dodatkowo posypać prażonymi orzechami włoskimi, ziemnymi lub posiekanymi na drobno nerkowcami
  • Do przygotowania sałatki z pokrzywy młodej potrzeba jedynie kilku składników. Warto więc upewnić się, że są one wysokiej jakości. Polecamy sięgnąć po oliwę extra virgin oraz świeże liście bazylii. Wybierając ser warto postawić na włoski parmezan lub łagodny, angielski cheddar.
  • Smak sałatki można także urozmaicić, dodając do niej oliwę cytrynową, czosnkową lub pietruszkową. Można je kupić w większości hipermarketów lub przygotować samodzielnie. 
  • By gotowa sałatka z młodej pokrzywy prezentowała się bardziej estetycznie, można udekorować ją świeżymi, jadalnymi kwiatami. Szczególnie dobrze sprawdzą się w tym celu nagietki lekarskie, stokrotki pospolite oraz popularne bratki.
  • Listki pokrzywy zbieramy w rękawiczkach. Warto zgromadzić zapas w sezonie, a następnie podzielić ją na porcję i zamrozić. Wystarczy przelać ją 2 razy wodą i dokładnie osuszyć.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z pokrzywy – inne wersje przygotowania

Sałatkę z pokrzywy można przygotować na wiele różnych sposobów, zmieniając poszczególne składniki. W najprostszej wersji wystarczy polać ją aromatycznym dressingiem na bazie oliwy, czosnku oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. To jednak nie jedyna możliwość.

  • sałatka z pokrzywy z jajkiem - jej smak dobrze podkreśli dressing jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół. Można ją także urozmaicić dodatkiem cebuli czerwonej, ogórków zielonych i pomidorków koktajlowych. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu warzywa, takie jak kukurydza konserwowa, kapary i oliwki czarne. 
  • prosta sałatka z mniszka lekarskiego i pokrzywy - najlepiej smakuje z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera mozzarella i sosu winegret. Można też użyć do jej przygotowania świeżych truskawek lub winogron. Warto też posypać ją ziarnami słonecznika lub posiekanymi na drobno orzechami włoskimi. 
  • sałatka z pokrzywy i pomidorów - to jedno z klasycznych połączeń, wystarczy dodać do niej aromatyczny sos. Jeśli wolimy bardziej zdecydowany smak, to sprawdzi się tu też ser feta.

Przepis na sałatkę z pokrzywy można również urozmaicić, dodając do niej:

  • rzodkiewki,
  • szczypiorek,
  • seler naciowy,
  • sałatę masłową,
  • szpinak,
  • rukolę.

Jej smak dobrze komponuje się także z greckim serem feta, angielskim cheddarem lub włoską ricottą. Przygotowując dressing można się też pokusić o dodatek octu balsamicznego lub jabłkowego.

Czy pokrzywa jest zdrowa? 

Choć pokrzywa najczęściej spożywa się w formie naparów ziołowych, warto włączyć ją do swojej diety także w formie surowych listków. Stanowią one świetne źródło witamin z grupy A, K, C, E oraz B. Są także bogate w cenne składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez czy jod. Regularne spożywanie pokrzywy może także korzystnie wpłynąć na pracę układu odpornościowego. Najwięcej wartości prozdrowotnych mają młode liście – zbierane od kwietnia do maja. 

Co można zrobić z pokrzywy?

Na bazie liści pokrzywy można przygotować wiele smacznych dań. Poniżej znajdziecie kilka możliwości, które warto przetestować:

Jak widać, możliwości jest wiele – warto więc wykorzystać krótki sezon na pokrzywę w pełni! 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne