Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.48 (168)
Delikatne roladki z szynki możemy śmiało zaserwować na imprezie - na pewno znajdą amatorów!
marchewka 1 szt.
por 1 szt.
ogórek 1 szt.
czosnek 1 ząbek
twaróg 100 g
szynka konserwowa 200 g
kiełki 200 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Umytą i obraną marchewkę, białą część pora i ogórek kroimy w zapałki długości 6–8 cm. Ząbek czosnku drobno siekamy. Twaróg krowi lub kozi mieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem. Niewielką jego ilość rozsmarowujemy na plastrach szynki konserwowej, na to kładziemy porcję kiełków, słupki marchewki, pora i ogórka i zwijamy w rulonik. Możemy je ewentualnie związać źdźbłami szczypiorku. Roladki z szynki podajemy od razu. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017.
Porady
Kupując świeże kiełki, zwróćmy uwagę przede wszystkim na termin ważności (po tygodniu tracą one swoje wartości odżywcze) oraz na to, czy nie są spleśniałe. Przed podaniem warto je delikatnie opłukać na sicie.
Zobacz też: roladki z kurczaka z kokosem