Terrina z szynki

Ocena:

4.6 (145)

  • 3 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Terrina z szynki to przykład wariacji na temat wytrawnej galarety. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub świąteczne danie główne.

Składniki:

  • szynka  2 kg

  • szalotka  2 szt.

  • seler naciowy  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • pieprz  5 g

Terrina z szynki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do sporego garnka wkładamy szynkę, warzywa, liście laurowe i i zalewamy wodą, aby była całkowicie przykryta. Doprowadzamy do wrzenia, częściowo przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, ok. 3 godz. Kontrolujemy i uzupełniamy wodę, aby szynka była zawsze przykryta. Szynkę wyjmujemy i studzimy. Wyrzucamy warzywa i liście laurowe, ale zachowujemy 1 l wywaru, który odparowujemy do 200 ml, gotując na małym ogniu.

  • Krok 2:

    Gdy szynka będzie wystarczająco chłodna, aby poradzić sobie z jej rozrywaniem palcami, ściągamy skórę, ścięgna i tłuste kawałki, odrzucamy. Resztę mięsa rwiemy na spore włókna. Niewielką foremkę do pasztetu lub terriny wykładamy folią spożywczą. Porozrywane mięso przyprawiamy pieprzem, przekładamy do formy. Zredukowany wywar wylewamy na mięso w formie, przykrywamy folią. Schładzamy przez co najmniej 24 godz. lub 2–3 dni. Przed podaniem usuwamy folię i podajemy pokrojoną w plastry, najlepiej z chutneyem z mango lub ananasa, albo po prostu z chrzanem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: szynka wolno pieczona z czosnkiem, cytryną i szałwią

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne