Puszysta chrupiąca beza owinięta wokół bitej śmietany z puszystym kwaśnym kremem.
Składniki:
BEZA:
5 białek
15 dag drobnego cukru
łyżeczka mąki kukurydzianej
LEMON CURD:
2 duże jajka
2 duże żółtka
10 dag mąki kukurydzianej
szczypta soli
20 dag cukru
125 ml soku z cytryny
łyżeczka skórki z cytryny
11,5 dag masła
MASA:
30 dag lemon curd
30 dag kremówki
3 czubate łyżeczki cukru pudru + do posypania
Rolada lemon curd - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Beza: piekarnik rozgrzewamy do temp. 150°C. Białka ubijamy, gdy będą dość sztywne, nie przerywając ubijania, wsypujemy powoli cukier oraz mąkę. Masę rozsmarowujemy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 45 min. Zsuwamy na ściereczkę i studzimy.
Lemon curd: wszystkie składniki – poza masłem – wkładamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając, aż dobrze się połączą. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i miksujemy na puszystą, gładką i gęstą masę. Przykrywamy, studzimy.Bezę na ściereczce smarujemy lemon curdem i ubitą na sztywno kremówką z cukrem pudrem, zwijamy roladę. Z wierzchu oprószamy cukrem.Podajemy od razu.