3.77 (22)
Ciasteczka wielkanocne z lemon curd są orzeźwiające i pyszne, dlatego nikogo nie dziwi fakt, że szybko znikają z talerza. Takie małe wypieki z kruchego ciasta wypełnione kremem cytrynowym to ciekawa alternatywna dla mazurka, przede wszystkim cytrynowego. To też dobry pomysł na spotkanie wielkanocne w szkole, dzieci je wprost uwielbiają. Wyglądają efektownie, a przy tym robi się je łatwo i dość szybko, zwłaszcza jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej. Cytrynowe ciasteczka wielkanocne z pewnością na stałe zagoszczą na świątecznych stołach.
jajka 3 szt.
cytryna 2 szt.
cukier 110 g
masło 220 g
mąka 300 g
cukier puder 100 g
proszek do pieczenia 4 g
sól 1 szczypta
Cytryny sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. A z pozostałych cytryn wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do miski. Dosypujemy cukier i wbijamy jajka (2 szt.). Dokładamy masło pokrojone w kostkę (70 g). Masę podgrzewamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu przez 10-15 minut - cały czas mieszamy. Gotową przecieramy przez sitko, aż do uzyskania gładkiej masy. Krem cytrynowy odstawiamy do wystudzenia. Polecamy sprawdzić dokładny przepis na lemon curd. Przełożony do szklanego naczynia można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Warto go zrobić wcześniej, żeby zaoszczędzić czas na inne świąteczne przygotowania.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy krótko na jednolitą masę, ręcznie lub mikserem planetarnym. Formujemy je w kulę, lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Przekładamy do lodówki na godzinę lub na 20 minut do zamrażalnika.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Schłodzone ciasto przekładamy na blat posypany mąką, krótko je zagniatamy. Wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy ciastka foremką w kształcie jajka (orientacyjne wymiary to 10x8 cm). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią kruche jajeczka. W połowie ciasteczek ułożonych na blasze wycinamy okrągłą dziurkę, mniej więcej o średnicy 3,5 cm. Porcja starcza na 3 blachy z wyposażenia piekarnika. Kolejne blaszki pieczemy oddzielnie. Ciastka wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 12 minut, aż się lekko zrumienią. Gotowe odstawiamy do wystudzenia.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Zimny lemon curd nakładamy na całe ciastka. Trzeba go rozsmarować na całej powierzchni.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Jajka z dziurką oprószamy cukrem pudrem i układamy je na całych ciastkach z kremem.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Ciasteczka wielkanocne z lemon curd przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa