www.bbcgoodfood.com
5 (3)
Grzanki z jajkiem sadzonym i porem to ekspresowe i chrupiące danie. Grillowane pieczywo z dodatkiem kremowego jogurtu, z chmurką słodkiego, smażonego pora to wyśmienita kompozycja. A dodatkowo mamy też orzeźwiający smak, bo wierzch skrapiamy sokiem z cytryny. Charakteru potrawie dodają ostre płatki chili. Jesteście ciekawi tego połączenia? Koniecznie wypróbujcie przepis na sadzone jajka na grzance.
jajka 2 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
por 140 g
czosnek 5 g
płatki chili 3 g
kromka chleba 2 szt.
jogurt grecki 30 ml
cytryna 1 szt.
Pora dokładnie myjemy, zdejmujemy wierzchnią warstwę i siekamy na krążki. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (możemy go również bardzo drobno posiekać nożem). Cytrynę myjemy, parzymy wrzątkiem, kroimy na pół i wyciskamy sok z jednej części.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kromki chleba (najlepsze będzie pieczywo na zakwasie) układamy na metalowych kratkach i pieczemy przez 8-10 minut, aż staną się złote i chrupiące.
Na dużej patelni (minimum 28 cm średnicy) rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy por, czosnek, płatki chilli i smażymy ok. 6-8 minut. Gdy warzywa będą miękkie (jednak nie przypalone), przekładamy je do czystej miski.
Na patelnię po warzywach dolewamy resztę oleju i rozgrzewamy. Skorupki jajek rozbijamy na płaskiej powierzchni (to pomoże utrzymać odłamki jajka na miejscu), a środek delikatnie wlewamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średniej mocy palnika do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.
Grillowane pieczywo smarujemy jogurtem greckim, a następnie wykładamy pory i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy jajka. Grzanki z jajkiem sadzonym i porem warto podać posypane odrobiną soli morskiej i płatkami chilli.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chilli-garlic-leeks-eggs-toast