Sophie Godwin – Cookery writer

Grzanki z jajkiem sadzonym i porem

Ocena:

5 (3)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Grzanki z jajkiem sadzonym i porem to ekspresowe i chrupiące danie. Grillowane pieczywo z dodatkiem kremowego jogurtu, z chmurką słodkiego, smażonego pora to wyśmienita kompozycja. A dodatkowo mamy też orzeźwiający smak, bo wierzch skrapiamy sokiem z cytryny. Charakteru potrawie dodają ostre płatki chili. Jesteście ciekawi tego połączenia? Koniecznie wypróbujcie przepis na sadzone jajka na grzance.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • por  140 g

  • czosnek  5 g

  • płatki chili  3 g

  • kromka chleba  2 szt.

  • jogurt grecki  30 ml

  • cytryna  1 szt.

Grzanki z jajkiem sadzonym i porem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pora dokładnie myjemy, zdejmujemy wierzchnią warstwę i siekamy na krążki. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (możemy go również bardzo drobno posiekać nożem). Cytrynę myjemy, parzymy wrzątkiem, kroimy na pół i wyciskamy sok z jednej części.

  • Krok 2:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kromki chleba (najlepsze będzie pieczywo na zakwasie) układamy na metalowych kratkach i pieczemy przez 8-10 minut, aż staną się złote i chrupiące.

  • Krok 3:

    Na dużej patelni (minimum 28 cm średnicy) rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy por, czosnek, płatki chilli i smażymy ok. 6-8 minut. Gdy warzywa będą miękkie (jednak nie przypalone), przekładamy je do czystej miski.

  • Krok 4:

    Na patelnię po warzywach dolewamy resztę oleju i rozgrzewamy. Skorupki jajek rozbijamy na płaskiej powierzchni (to pomoże utrzymać odłamki jajka na miejscu), a środek delikatnie wlewamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średniej mocy palnika do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne.

  • Krok 5:

    Grillowane pieczywo smarujemy jogurtem greckim, a następnie wykładamy pory i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy jajka. Grzanki z jajkiem sadzonym i porem warto podać posypane odrobiną soli morskiej i płatkami chilli.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chilli-garlic-leeks-eggs-toast

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne