iStock
4.47 (165)
Zapiekanka z porem, ziemniakami i beszamelem to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Danie w przygotowaniu jest łatwe i szybkie, a czas pieczenia można wykorzystać na ulubiony serial lub inną formę relaksu. Plusem jest niewielka ilość składników i duże możliwości modyfikacji. Pod pyszną kołderką z beszamelu całość zawsze będzie smakować wybornie. Poniżej znajdziecie przepis na wegetariańską zapiekankę porową.
por 2 szt.
ziemniaki 1 kg
sól 5 g
pieprz 5 g
oliwa z oliwek 15 ml
parmezan 60 g
mozzarella 60 g
masło 115 g
mleko 100 ml
mąka pszenna 100 g
Przygotowanie pora: dokładnie go myjemy i kroimy na cienkie krążki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy posiekany por. Dusimy pod przykryciem, aż będzie miękki i aromatyczny.
Przygotowanie ziemniaków: obieramy je, myjemy i kroimy na cienkie talarki. Przekładamy do miski, polewamy łyżką oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy rozprowadziły się po całości.
Układanie zapiekanki: sięgamy po naczynie żaroodporne lub dużą formę ceramiczną – min. 30×20 cm. Na dno układamy połowę przygotowanego pora, a na to pół pokrojonych ziemniaków. Warzywa posypujemy startymi serami. Następnie powtarzamy te czynności, zostawiając 1/3 sera do posypania po wierzchu zapiekanki z pora.
Beszamel: w osobnym rondelku lub na patelni roztapiamy pozostałą część masła. Dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Beszamel wylewamy równomiernie na wierzch zapiekanki i posypujemy startymi serami.
Pieczenie: zapiekankę z porem i ziemniakami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Po 40 minutach sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, wyjmujemy i po krótkiej chwili serwujemy danie. Zapiekanka z porem musi chwilę przestygnąć, zanim podamy ją na talerze.
Porady
- Aby zapiekanka ziemniaczana z porem była bardziej kremowa w smaku, przed położeniem beszamelu, polejcie warzywa śmietanką. Możecie rozmieszać ją z dwoma jajkami, aby struktura zapiekanki była zwarta.
- Lubicie zapiekanki z dużą ilością ciągnącego się sera? Pierwszą warstwę przełóżcie plasterkami miękkiego żółtego sera. Możecie go również położyć pod beszamelem.
- Do beszamelu można dodać gałkę muszkatołową – idealnie pasuje do ziemniaków.
- Zapiekanka z pora doskonale komponuje się ze świeżą i pachnąca natką pietruszki. Dobrze smakuje również z domowym sosem czosnkowym.
- Zapiekanka z pora może stanowić główne danie lub można ją podać jako dodatek do mięs, np. pieczonych udek z kurczaka lub karkówki z patelni.
Boczek – pokrojony w paseczki lub kostkę można dodać na patelnię już w pierwszym kroku, przygotowując duszonego pora. Można także podsmażyć go osobno z cebulką i dodać jako trzecią warstwę, na talarki z ziemniaków.
Szynka – plasterki układamy na ziemniaki – zarówno na pierwszą, jak i drugą warstwę.
Filety z kurczaka – warto je wcześniej podsmażyć na patelni. Zapiekankę z porem i kurczakiem układamy w następujących warstwach: mięso, por, ziemniaki, ser. Całość polewamy bulionem, śmietanką lub beszamelem
Możecie także wykonać zapiekankę wegańską z powyższego przepisu, zastępując sery składnikami bezmlecznymi. Wegański parmezan można przygotować z płatków drożdżowych zmieszanych ze zmielonymi orzechami nerkowca i płatkami migdałów, w proporcjach 1:2:2. Taki parmezan można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wegańską mozzarellę również można przygotować samodzielnie z mleka sojowego i mąki z ciecierzycy w proporcji 1:1. Mąkę dodajemy do gotującego się mleka. Następnie powstałą ciągnącą się masę przekładamy do miseczek i chłodzimy – najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce przez 2 godziny.
Wegańską zapiekankę z porem polewamy po wierzchu bulionem warzywnym zamiast beszamelu.