Naleśnikowe placuszki z jabłkiem - dla malucha

Ocena:

4.52 (199)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pyszne placuszki z ciasta naleśnikowego ze startym jabłkiem. Dobre dla maluszków.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody (niegazowanej)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru zwykłego
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka jabłek

Naleśnikowe placuszki z jabłkiem - dla malucha - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Ciasto ma mieć konsystencję lekko płynnego budyniu. Gdyby było za rzadkie, dosypujemy mąki. Następnie ścieramy na łezkach kilka jabłek. Im więcej jabłka tym więcej go będzie w placuszkach – jak kto woli.
  • Rozgrzewamy patelnię do naleśników, przed pierwszą porcją dajemy trochę oleju. Później już oleju nie dajemy. Nakładamy placuszki łyżką stołową. Smażymy z obydwu stron na małym płomieniu na złoty kolor, tak jak naleśniki.
  • Przy tej ilości cukru wychodzą tylko lekko słodkie. Jak ktoś woli słodsze to należy dać do ciasta więcej cukru lub ewentualnie gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne