Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 320 kcal Składniki na 4 porcje
Składniki:
cebula
ząbek czosnku
15 dag pieczarek
4 gałązki szałwii
3 łyżki masła
15 dag ryżu (np. arborio)
200 ml wytrawnego białego wina
350 ml bulionu drobiowego
8 pomidorów
5 dag parmezanu
sól, pieprz
Nadziewane pomidory - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Listki szałwii oderwać od łodyżek, opłukać, pokroić w wąskie paseczki.
Połowę masła rozgrzać w garnku, poddusić na nim grzyby z szałwią. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć, trzymać w cieple.
Na pozostałym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż, krótko poddusić. Zalać 100 ml wina. Gotować na małym ogniu. Stopniowo dolewać 250 ml bulionu. Przykryć, gotować 30 min.
Z pomidorów odciąć wierzchy, usunąć pestki. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Grzyby z szałwią i połową sera dodać do risotta. Wymieszać. Napełnić pomidory, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Posypać pozostałym serem, dolać resztę wina i bulionu. Piec 25 minut w temperaturze 200°C.