Nadziewane pomidory

Ocena:

4.47 (185)

  • 20 min.

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 320 kcal Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 15 dag pieczarek
  • 4 gałązki szałwii
  • 3 łyżki masła
  • 15 dag ryżu (np. arborio)
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 8 pomidorów
  • 5 dag parmezanu
  • sól, pieprz

Nadziewane pomidory - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Listki szałwii oderwać od łodyżek, opłukać, pokroić w wąskie paseczki.
  • Połowę masła rozgrzać w garnku, poddusić na nim grzyby z szałwią. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć, trzymać w cieple.
  • Na pozostałym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż, krótko poddusić. Zalać 100 ml wina. Gotować na małym ogniu. Stopniowo dolewać 250 ml bulionu. Przykryć, gotować 30 min.
  • Z pomidorów odciąć wierzchy, usunąć pestki. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Grzyby z szałwią i połową sera dodać do risotta. Wymieszać. Napełnić pomidory, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Posypać pozostałym serem, dolać resztę wina i bulionu. Piec 25 minut w temperaturze 200°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne