Pomidory koktajlowe w zalewie

Ocena:

4.47 (173)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Jeśli nie mamy pomysłu co zrobić z pomidorkami koktajlowymi, zamarynujmy je! Są pyszne, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • pomidor  1 kg

  • sól  15 g

  • czosnek  3 ząbki

  • woda  1 l

Pomidory koktajlowe w zalewie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: pomidorki płuczemy i nakłuwamy wykałaczką. Czosnek obieramy.

  • Krok 2:

    Słoki: myjemy je i wyparzamy. Układamy w nich pomidorki i czosnek.

  • Krok 3:

    Zalewa: do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, doprowadzamy do wrzenia. Następnie jeszcze gorącą zalewamy pomidorki, zostawiamy ok. 2 cm wolnej przestrzeni od rantu. Zakręcamy słoiki.

  • Krok 4:

    Pasteryzacja: garnek wykładamy bawełnianą ściereczką, ustawiamy słoiki, tak żeby się nie stykały. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez 25 min w temp. 85°C.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne