Adobe Stock
5 (9)
Murzynek z wiśniami to ciasto, które często gościło na podwieczorkach u babci. Lekkie i wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego przełamane smakiem kwaśnych owoców. Poza sezonem świetnie sprawdzą się wiśnie mrożone, z syropu, z kompotu, a nawet konfitura – w każdej wersji będzie pysznie. Podajemy posypane grubą warstwą cukru pudru, koniecznie z filiżanką gorącego kakao. Przywołajcie smak dzieciństwa, dzięki przepisowi na murzynek z wiśniami babci Halinki.
mąka pszenna 200 g
masło 200 g
czekolada deserowa 150 g
cukier 170 g
jajka kurze 3 szt.
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczana 25 g
proszek do pieczenia 8 g
cukier puder 24 g
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach ok. 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do suchej miski przesiewamy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Odstawiamy. Czekoladę (najlepsza będzie gorzka) łamiemy na kostki.
Świeże wiśnie wrzucamy do miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i obtaczamy. Do murzynka możemy również wykorzystać owoce z syropu lub rozmrożone (należy je wcześniej odsączyć). Jeśli lubimy bardziej wilgotne ciasta, świetnym pomysłem będzie też konfitura wiśniowa.
Do małego rondelka wrzucamy 200 g masła i ustawiamy na niskiej mocy palnika. Gdybędzie płynne, wyłączamy grzanie i wrzucamy 150 g połamanej czekolady. Mieszamy, aż zupełnie się roztopi, a następnie przelewamy do większego naczynia i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Cukier, szczyptę soli i jajka wrzucamy do miski z czekoladą i masłem (możemy również dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii). Miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy wiśnie i krótko mieszamy łyżką. Mąkę wsypujemy w trzech turach, łącząc delikatnie z masą.
Surowe ciasto czekoladowe przelewamy do formy. Pieczemy przez 50-60 minut do suchego patyczka (jeśli masa przyklei się do wykałaczki, wydłużamy pieczenie o 5 minut). Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Murzynek z wiśniami podajemy oprószony cukrem pudrem lub oblany polewą czekoladową. Możemy dodatkowo wierzch ozdobić wiśniami w syropie.