Adobe Stock
5 (7)
Deser oreo to puszysty krem z dodatkiem popularnych kakaowych markiz. Bazą jest dobrze ubita śmietanka połączona z aksamitnym serkiem mascarpone. Ten słodki duet idealnie dopełniają kruche, kakaowe ciasteczka przełożone waniliowym musem. Możemy je zastąpić również herbatnikami o innym smaku: masła orzechowego, jagód, a nawet herbaty matcha. Podajmy dobrze schłodzony, udekorowane świeżą miętą. Koniecznie sprawdźcie przepis na deser oreo jak u babci Halinki.
śmietana 30% 150 ml
mascarpone 125 g
cukier puder 25 g
oreo 140 g
świeża mięta 4 liście
Ciasteczka oreo (lub inne markizy z ciemnym herbatnikiem) kruszymy na drobne kawałki (możemy przesypać ciasteczka do worka strunowego i użyć wałka). Warto również wcześniej przygotować ciasteczka oreo - przepis domowy w zdrowszej wersji.
Śmietanę kremówkę 36% wlewamy do miski i ubijamy do powstania puszystej masy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i krótko miksujemy.
Do śmietany stopniowo, po łyżce, dodajemy ser, mieszając tylko przez chwilę do połączenia składników (zbyt długo miksowane mascarpone staje się rzadkie).
Pokruszone ciasteczka oreo wykładamy na dno pucharków (możemy też wykorzystać szklanki). Przykrywamy je warstwą kremu, a na wierzch wysypujemy pozostałe markizy. Jeśli chcemy, do środka możemy dodać również kwaśne owoce, np. maliny, które przełamią słodki smak. Krem z ciastkami wstawiamy do lodówki na godzinę.
Deser oreo podajemy dobrze schłodzony, udekorowany dodatkową porcją markiz oraz listkami świeżej mięty.