Mazurek śliwkowy

Ocena:

4.5 (165)

  • 30 min.
Przepisy na Wielkanoc - mazurek śliwkowy.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25- 30 minut
Porcja: 255 kcal
Składniki na 12 porcji

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • 12,5 dag miękkiego masła
  • żółtko
  • POLEWA:
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Mazurek śliwkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ciasto: Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać żółtko i po kawałku masło, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  • ■ Rozwałkować ciasto na posypanej mąką desce. Częścią wylepić oprószoną mąką tortownicę, resztę odłożyć. Piec 10 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  • ■ Polewa: Czekoladę pokruszyć, roztopić w kąpieli wodnej, rozsmarować na cieście, a na niej powidła. Udekorować mazurek paseczkami odłożonego ciasta. Piec 15–20 minut w temp. 180°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne