Przepisy na Wielkanoc - mazurek śliwkowy.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25- 30 minut
Porcja: 255 kcal
Składniki na 12 porcji
Składniki:
CIASTO:
1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
12,5 dag miękkiego masła
żółtko
POLEWA:
30 dag powideł śliwkowych
10 dag gorzkiej czekolady
szczypta soli
Mazurek śliwkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ciasto: Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać żółtko i po kawałku masło, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na 1 godzinę do lodówki.
■ Rozwałkować ciasto na posypanej mąką desce. Częścią wylepić oprószoną mąką tortownicę, resztę odłożyć. Piec 10 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
■ Polewa: Czekoladę pokruszyć, roztopić w kąpieli wodnej, rozsmarować na cieście, a na niej powidła. Udekorować mazurek paseczkami odłożonego ciasta. Piec 15–20 minut w temp. 180°C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!