Mazurek z bezą kokosową

Ocena:

4.47 (179)

  • 50 min.
  • dla 10 osób

Nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych bez mazurków. Ten jest jednak wyjątkowy. Na wierzchu ma bowiem zrumienioną bezę pachnącą kokosem.

Składniki:

  • masło  750 g

  • wiórki kokosowe  70 g

  • cukier puder  200 g

  • żółtko  2 szt.

  • mleko  30 ml

  • ekstrakt waniliowy  5 kropli

  • mąka  175 g

  • białka  2 szt.

  • płatki migdałowe  50 g

Mazurek z bezą kokosową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Blaszkę (21,5 x 17,5 cm) wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

  • Krok 2:

    Margarynę ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy żółtka roztrzepane z mlekiem i ekstraktem waniliowym, a na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę rozkładamy równomiernie na przygotowanej blaszce, wygładzamy.

  • Krok 3:

    Na wierzch: białka ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na lśniącą bezę, na koniec dodajemy dobrze wy- suszone i zmielone wiórki kokosowe.

  • Krok 4:

    Bezę rozkładamy równomiernie na cieście i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35 min, aż beza będzie sztywna w dotyku. Mazurek pozostawiamy w formie do ostygnięcia.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019

Porady

Zobacz też: sernik kokosowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne