Fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmitter-Rogalska
4.47 (179)
Nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych bez mazurków. Ten jest jednak wyjątkowy. Na wierzchu ma bowiem zrumienioną bezę pachnącą kokosem.
masło 750 g
wiórki kokosowe 70 g
cukier puder 200 g
żółtko 2 szt.
mleko 30 ml
ekstrakt waniliowy 5 kropli
mąka 175 g
białka 2 szt.
płatki migdałowe 50 g
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Blaszkę (21,5 x 17,5 cm) wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Margarynę ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy żółtka roztrzepane z mlekiem i ekstraktem waniliowym, a na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę rozkładamy równomiernie na przygotowanej blaszce, wygładzamy.
Na wierzch: białka ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na lśniącą bezę, na koniec dodajemy dobrze wy- suszone i zmielone wiórki kokosowe.
Bezę rozkładamy równomiernie na cieście i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35 min, aż beza będzie sztywna w dotyku. Mazurek pozostawiamy w formie do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019
Porady
Zobacz też: sernik kokosowy