www.apetitonline.cz
5 (1)
Marynowane kotlety wieprzowe to dobra alternatywa dla schabowych w panierce. Mięso nabiera mnóstwo aromatu, ponieważ przed smażeniem naciera się je mieszanką tymianku, czosnku, cytryny i oliwy. Żeby stało się naprawdę wyśmienite, powinno spędzić w marynacie co najmniej godzinę. Jego smak podkreśla bazyliowe pesto, które wieńczy gotową potrawę. Można podawać ją z ryżem lub ziemniakami. Kotlety wieprzowe marynowane w ziołach zaskoczą Was swoją delikatnością.
tymianek 1 łyżka stołowa
czosnek 1 ząbek
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
cytryna 1 szt.
schab 700 g
zielone pesto 4 łyżki stołowe
Przygotowanie: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Mięso bez kości dzielimy jak na klasyczne kotlety schabowe, ale nie trzeba rozbijać go tłuczkiem.
Marynowanie: dokładnie mieszamy tymianek (suszony lub świeży), czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy. Smarujemy kotlety marynatą i pozostawiamy na co najmniej godzinę.
Smażenie: resztę oliwy rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Smażymy marynowane kotlety wieprzowe z obu stron na złoty kolor. Jeśli plastry są dosyć grube, zalewamy je niewielką ilością wody i dusimy przez około kwadrans.
Podanie: na każdy kotlet nakładamy łyżkę zielonego pesto z bazylii. Serwujemy z ryżem lub purée ziemniaczanym.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/marinovane-veprove-kotlety