Talerz pachnącego makaronu z kalafiorem i oliwkami - sposób na dobry nastrój.
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
garść listków świeżego tymianku i rozmarynu
1/2 kalafiora, np. fioletowego
ząbek czosnku
sól
łyżeczka suszonego oregano
1/2 strąka czerwonej papryki
po szklance oliwek czarnych i zielonych
20 dag makaronu muszelek (waga przed ugotowaniem)
1/4 szklanki tartego parmezanu
pieprz
sok z cytryny do smaku
Makaron z kolorowym kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na dużej patelni (lub w woku) o grubym dnie rozgrzewamy po łyżce masła i oliwy, dodajemy posiekane zioła i podzielony na drobne różyczki kalafior. Na dużym ogniu obsmażamy tak, aby kalafior się lekko zrumienił.
Pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek. Solimy, dodajemy oregano, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, jeśli jest taka potrzeba, podlewamy odrobiną wody.
W osobnym rondelku rozgrzewamy resztę tłuszczu, na którym dusimy do miękkości pokrojoną w kosteczkę paprykę i oliwki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, pozostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania.
Mieszamy wszystkie składniki w dużej patelni, dodajemy utarty ser, zalewamy wodą z gotowania makaronu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 5–10 min lub do czasu, aż danie wchłonie całą wodę, a ser się rozpuści i lekko zapiecze.