zapiekanka_z_makaronem_i_kalafiorem

Zapiekanka z makaronem i kalafiorem

Ocena:

4.33 (233)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Pomysł nna szybki i sycący obiad.

Składniki:

  • Składniki:
  • kalafior
  • 250 g makaronu, np. świderki
  • 3 łyżki oliwy
  • por (biała część)
  • 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • ser żółty, np. ser Radamer wędzony
  • sól
  • Składniki na sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Zapiekanka z makaronem i kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wykonanie:
  • Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie, podobnie robimy z makaronem. Odcedzamy. Warstwami układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Por kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie, dolewamy odrobinę wody, dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę dusimy.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • Wykonanie sosu:
  • W garnku rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i szybko łączymy składniki. Stopniowo wlewamy mleko i szybko mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy łyżkę musztardy, wlewamy pozostałą część mleka i ponownie, mieszamy. Sos zagotowujemy do uzyskania lejącej konsystencji (w trakcie zapiekania sos zgęstnieje). Zdejmujemy z ognia wrzucamy wcześniej podsmażony por, przyprawiamy do smaku otartą gałką muszkatołową, solą i pieprz.
  • Sosem polewamy kalafior i makaron, posypujemy potartym serem, wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 20 – 25 minut.
  • Smacznego!

Porady

Wypróbuj przepis na zapiekankę z ziemniakami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne