Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 8 minut
Porcja: 300 kcal
Składniki:
1/2 kg filetów kurczaka
20 świeżych listków szałwii
5 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
3 łyżki oleju
5 łyżek wina deserowego marsala
mąka do obtaczania
sól, pieprz
Kurczak a la saltimbocca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piersi kurczaka pokroić na 20 cieniutkich plasterków, lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
Szałwię umyć i osączyć. Każdy plaster szynki pokroić na 4 części. Na każdym kawałku szynki położyć sznycelek i listek szałwii. Zwinąć i zapiąć wykałaczką.
W woku podgrzać olej, włożyć roladki i polać marsalą. Wok przykryć i smażyć 5–8 minut.