Agnieszka Pietroń

Kotlety ziemniaczane z kurczakiem

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Kotlety ziemniaczane z kurczakiem wyglądają apetycznie i z pewnością zachwycą niejedno podniebienie. Możemy je podać w wersji solo lub z dodatkiem świeżej sałaty. Polane sosem grzybowym lub koperkowym fantastycznie sprawdzą się na obiad. Poniżej podajemy przepis na idealne kotlety ziemniaczane z kurczakiem.

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • jajka  3 szt.

  • mąka pszenna  160 g

  • sól  4 g

  • filet z kurczaka  2 szt.

  • natka pietruszki  10 g

  • ser żółty  100 g

  • bułka tarta  30 g

Kotlety ziemniaczane z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: obieramy ze skórki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20–30 minut, aż będą miękkie. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie przeciskamy je przez praskę.

  • Krok 2:

    Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 3:

    Natka pietruszki: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.

  • Krok 4:

    Kurczak: kroimy go na drobne kawałki. Następnie łączymy go z solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy mięso i smażymy. Na końcu odstawiamy go do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Masa ziemniaczana: ugotowane ziemniaki łączymy z dwoma jajkami oraz mąką.

  • Krok 6:

    Farsz: do miski wrzucamy usmażonego kurczaka, ser oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 7:

    Formowanie kotletów: masę ziemniaczaną dzielimy na około 12–14 części. Każdą z nich lekko spłaszczamy. Na środek nakładamy niewielką ilość farszu, a następnie zamykamy go poprzez sklejenie boków masy ziemniaczanej.

  • Krok 8:

    Smażenie: kotlety zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju.

  • Krok 9:

    Podanie: kotlety ziemniaczane z kurczakiem podajemy w towarzystwie świeżej sałaty.

Porady

  • Kotlety ziemniaczane z kurczakiem polecamy polać sosem grzybowym lub koperkowym. W takim wydaniu wspaniale sprawdzą się na obiad.
  • W wersji wegetariańskiej pomijamy kurczaka. Możemy zastąpić go również pieczarkami, maślakami, czy prawdziwkami. 
  • Kotlety ziemniaczane warto wzbogacić w świeżo posiekane liście bazylii, czy oregano. 
  • Do przygotowania dania z powodzeniem użyjemy ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu.
  • Farsz do kotletów możemy zrobić na bazie mielonego mięsa wieprzowego i posiekanej cebuli. W ten sposób przygotujemy wyjątkową potrawę – farszynki.
  • Kotlety ziemniaczane z kurczakiem świetnie smakują w towarzystwie świeżych warzyw takich jak ogórki, sałata, czy papryka.
  • Jeśli nie chcemy smażyć kotletów, równie dobrze możemy je upiec. W takiej sytuacji wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne