Kompot z rabarbaru i truskawek

Ocena:

5 (7)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kompot z rabarbaru i truskawek jest delikatnie słodki, z orzeźwiającym, kwaskowatym sokiem z cytryny. To doskonała alternatywa dla lemoniady: lekko cierpkie łodygi idealnie balansują soczyste owoce. Doskonale smakuje na zimno, z kostkami lodu, jednak możemy go również zamknąć w słoikach i w chłodniejsze dni dodawać do gorącej herbaty. Wypróbujcie przepis na smaczny i zdrowy kompot z rabarbaru i truskawek.

Składniki:

  • rabarbar  500 g

  • truskawki  500 g

  • cukier  60 g

  • cytryna  1 szt.

  • woda  1 l

Kompot z rabarbaru i truskawek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Odcinamy liście (ta część jest niejadalna, dlatego nie będzie nam potrzebna), obieramy ze skórki (na większych łodygach będzie włóknista, jeśli jednak mamy młody rabarbar, możemy pominąć ten krok przygotowania). Kroimy go na mniejsze kawałki o długości ok. 1-2 cm.

  • Krok 2:

    Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie owoce rozkrajamy na pół.

  • Krok 3:

    Cytrynę (sprawdzi się też limonka) płuczemy, rozcinamy, a z połowy wyciskamy sok. Przelewamy go do większego garnka, dorzucamy pokrojony rabarbar oraz cukier (możemy go zastąpić ksylitolem lub stewią). Naczynie ustawiamy na średniej mocy palnika i podgrzewamy przez ok. 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość.

  • Krok 4:

    Gdy rabarbar zmięknie (będzie lekko skarmelizowany, ale nie będzie się jeszcze rozpadać) dorzucamy truskawki, a całość zalewamy wodą. Jeśli chcemy, by nasz kompot miał delikatnie korzenny aromat, możemy dodać do niego przyprawy, np. kilka goździków lub szczyptę cynamonu. Doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy przez 5 minut (zawartość nie może wrzeć, ma tylko delikatnie "mrugać").

  • Krok 5:

    Kompot odstawiamy do przestudzenia, po czym przecedzamy przez sito do czystego naczynia. Jeśli chcemy, by miał bardziej kwaskowaty smak, dodajmy do niego jeszcze odrobinę soku wyciśniętego z cytryny.

  • Krok 6:

    Kompot z rabarbaru i truskawek podajemy schłodzony, udekorowany świeżymi truskawkami i plasterkami cytryny. W chłodniejsze dni będzie doskonałym dodatkiem np. do herbaty owocowej. Świetnym pomysłem będzie również zamknięcie go w słoikach, dzięki czemu będziemy mogli korzystać z niego przez cały rok.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne